Канадските футболистки постигнаха временно споразумение за заплащане, но казват, че битката „не е приключила“

...
Канадският женски национален отбор по футбол обяви, че е постигнал
Коментари Харесай

Канадският женски национален отбор по футбол обяви, че е постигнал временно споразумение за заплащане с ръководния орган на спорта в Канада, но играчите казват, че има все още трябва да се извърви дълъг път за справяне с дългогодишните проблеми на неравенството.

В изявление в петък играчите казаха, че са постигнали сделка с Canada Soccer „да осигурят компенсация за нашия отбор за 2023 г., включително разпределение на паричните награди от Световното първенство на FIFA за жени“.

„Дълбоко сме разочаровани да се окажем без по-пълно споразумение на този решаващ етап от нашия календар“, казаха те в изявлението, което беше споделено в социалните медии от Асоциацията на канадските футболисти.

Играчите казаха, че временното споразумение „осигурява най-малко еднакво заплащане“ с мъжкия национален отбор на Канада.

„Това не е приключило“, добавиха те. „Ние и мъжкият национален отбор оставаме ангажирани с намирането на дългосрочно решение, което осигурява справедливо и равно третиране на нашите настоящи национални отбори и инвестиции в бъдещето на канадския футбол, но засега нашият отбор просто иска да се съсредоточи върху футбола. ”

Мъжкият отбор на Канада заяви във вторник, че не им е платено за собственото им Световно първенство през 2022 г., добавяйки, че ръководният орган сега се опитва да се възползва от натиска на женския турнир, за да ги принуди да сключат неадекватна сделка.

Женският отбор печели златен медал през 2021 г. на Олимпиадата в Токио и сега се бори да стигне до елиминациите на Световното първенство по футбол за жени, което се провежда в Австралия и Нова Зеландия.

В продължение на месеци отборът, който е без колективен трудов договор от 2021 г., публично призовава за справедливо заплащане и по-голяма подкрепа от страна на Canada Soccer, включително повече финансиране за обучение, персонал и други ресурси.

„Сега е повратна точка“, каза Кари Серветник, бивш играч на канадския национален отбор и първата жена, въведена в Канадската футболна зала на славата, пред Ал Джазира през април за публичната битка на играчите.

В изявление от петък играчите казаха, че „са били принудени да избират между компенсация и финансирането, необходимо за провеждане на необходимите тренировъчни лагери“.

„Бяхме принудени да избираме между получаването на справедлив дял от наградите от успехите на нашите отбори на Световните първенства и нашия ангажимент за равно заплащане и равно отношение с нашия мъжки национален отбор. Това са избори, които не трябваше да правим.”

Canada Soccer не отговори веднага на искането на Al Jazeera за коментар в петък относно изявлението на играчите.

Канада е втора в група B на Световното първенство за жени след нулево равенство с Нигерия и победа с 2-1 над Ирландия.

Те ще се изправят срещу третия съдамин Австралия в последния си сблъсък от груповата фаза в понеделник в опита си да продължат към фазата на елиминациите.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР