Канадските автомобилни работници гласуват за предварителна сделка с Ford

...
Членовете на синдиката на канадските автомобилни работници Unifor започнаха да
Коментари Харесай

Членовете на синдиката на канадските автомобилни работници Unifor започнаха да гласуват в събота за предварително тригодишно споразумение, което синдикатът обяви, че е постигнал с Ford Motor Co. миналата седмица.

Сделката, която Unifor нарича „изключителна“, беше единодушно одобрена от ръководството на местните синдикати в петък, се казва в прессъобщение на синдиката. Гласуването за членове — следващата стъпка в процеса на ратификация — започна в събота сутринта, а резултатите ще бъдат публикувани в неделя.

„Това беше изключителен кръг от колективно договаряне, което се проведе в извънредно време“, пише ръководството на синдиката в съвместно съобщение до членовете на синдиката, включени в доклада за договарянето. „Автомобилните работници, както всички работници, са обхванати от кризата на достъпността и растящите разходи. Високите лихвени проценти подхранват икономическата несигурност за семействата. Все още се разтърсваме от опустошителна пандемия и вреден недостиг на доставки, които засегнаха работните ни места. На фона на тези предизвикателства идва трансформация на автомобилния сектор, която се случва веднъж на век, която, ако бъде направена правилно, ще увеличи индустриалния отпечатък на Канада.“

Споразумението е насочено към основните приоритети на Unifor, включително подобрени пенсии и сигурност на доходите в подкрепа на прехода към електрически превозни средства. То включва увеличение на заплатите от 10% през първата година от споразумението, считано от 25 септември, последвано от увеличение от 2% и 3% през следващите две години от договора.

Споразумението също така елиминира приспадането на здравните грижи за всички настоящи и бивши служители и бележи първия път от 2005 г. насам, когато синдикатът договори подобрения на пенсиите. Новата сделка предоставя тримесечни плащания до $148 на всички настоящи пенсионери, които са се пенсионирали преди 1 октомври 2023 г.

Ако бъде приета, сделката ще засегне близо 5700 синдикални членове, включително 5300 работници в три завода и почти 400 работници, разпределени в три разпределителни центъра и два офиса. Сделката ще бъде използвана и като план за договаряне на модела на Unifor и може да проправи пътя за нови договори със Stellantis и General Motors.

Ford заяви, че няма да коментира условията на предварителната договореност, докато Unifor проведе гласуването за ратификация.

Временното споразумение идва, докато Ford напредва в преговорите си с United Auto Workers, синдикатът, представляващ американските работници. „Искаме да признаем, че Ford е сериозен за постигането на сделка“, каза президентът на UAW Шон Фейн в петък.

Поради това стачката срещу Ford беше ограничена само до едно място, докато профсъюзът разшири стачката си до всички центрове за разпространение на части в General Motors и Stellantis.

UAW заяви, че няма коментар относно условията на сделката Unifor с Ford.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР