Канадската арктическа вечно замръзнала земя се размразява 70 години по-рано

...
Канадската арктическа вечно замръзнала земя се размразява 70 години по-рано
Коментари Харесай

Тайм: Климатът е по-топъл от всякога за последните 5000 или повече години

Канадската арктическа постоянно замръзнала земя се размразява 70 години по-рано от предстоящото, което шокира група учени, които разгласяват резултатите от дълготрайното си изследване този месец, написа " Тайм ".

Изследователски екип към Университета на Аляска Феърбанкс следи три обекта за интервал от 13 години сред 2003 и 2016 година, съгласно малко ревю на техните констатации. Изследователите разкрили, че поредност от извънредно топли лета води до бързото топене, което се случва със 150 до 240 % над междинния % сред 1979 и 2000 година.

Бил Кейбъл, съавтор на проучването и инженер в Центъра за полярни и морски проучвания към Института Алфред Вегенер в Германия, разяснява, че главната цел на проучването е да събере базисни измервания в тези области, за които няма данни за безконечното заледяване. Докато Кейбъл не се причислява към плана до 2008 година, никой не е очаквал резултатите, до които са стигнали.

" Всички бяхме много сюрпризирани, когато по-късно видяхме по какъв начин пейзажът е трансформиран ", изяснява той.

През цялото време на изследването Кайбъл изяснява, че откривателите ще посещават местата един път на всеки три години, като ще имат достъп по въздух и с опция за приземява без писти, което е належащо при осъществяване на проучвания в отдалечени региони без търговски летища.

" Количеството на размразената постоянно замръзнала земя не е наложително изненадващо - виждаме това и на други места. Изненадваща е скоростта, с която се случва всичко това, изключително за област, която в действителност е доста непрекъснато студена. Открихме, че действителността не е толкоз постоянна, колкото мислим, че е. "

Професорът по геофизика на Университета в Аляска Феърбанкс Владимир Е. Романовски разяснява, че е шокиран да види, по какъв начин замръзналата за 1000 или повече години земя се размразява толкоз бързо.

" Това е индикация, че климатът в този момент е по-топъл от всеки път за последните 5000 или повече години ", добавя той.

Това не е първото изследване, което демонстрира, че климатът на Земята се трансформира по-бързо от предстоящото. Проучване, оповестено през януари от списанието Science, откри, че от 50-те години на предишния век температурите на океана са се нараснали доста по-бързо от предстоящото от откривателите.

Кейбъл е песимистичен, че може да се направи нещо, което да обърне резултата от това, което към този момент се е случило с канадската арктическа постоянно замръзнала земя. Въпреки това той се надява, че жителите на света са способни на позитивни промени, с цел да защитят планетата.

" Мисля, че това в действителност изисква доста огромни старания в международен мащаб. Нещо, което освен едно държавно управление или едно лице може да реши ", разяснява той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР