Камшичният ефект на всички бюджетни авантюри ще резултира в 2023

...
Камшичният ефект на всички бюджетни авантюри ще резултира в 2023
Коментари Харесай

ГЕРБ: Бюджетните авантюри ще имат камшичен ефект през 2023-а

Камшичният резултат на всички бюджетни случки ще резултира в 2023 година и би трябвало да види по какъв начин тече бюджетната консолидация. За това предизвести някогашният вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев. Той, някогашният обществен министър Деница Сачева, някогашният министър на стопанската система Кирил Ананиев и зам.-икономическият министър в интервала 2017 – 2020 година Лъчезар Борисов са лицата, които съставляват ГЕРБ на среща с КНСБ. Традиционно преди изборите синдикатът се среща с политическите водачи, с цел да обсъдят съществени акценти от бъдещото ръководство.

" Притеснявам се, че българите одобряват протичащото се като реалити формат, а има десетки хиляди души починали. Икономическите последствия няма да изчезнат за година или две. Моята прогноза е, че войната ще завърши с оптимално неподходящи за всички резултат, или ще продължи дълго. Не бих я пренебрегвал и като опасност за националната сигурност, и за всички други браншове ", предизвести някогашният вицепремиер. Дончев напомни, че предходните им срещи е имало горещи полемики. " Иска ми се да бяхме в такава обстановка, имаше Коронавирус, но нямаше подобен комплекс от рецесии, плюс политическа. Комплексът от рецесии е индиректен, има доста мощен " домакински ", български детайл. Ефектът, изключително във връзка с инфлацията и несигурността са резултат от политиката на избрани партии ", съобщи той.

ГЕРБ оферират съответни решения, съгласно тях ако се възстановяват цените на елелектроенергията и ресурсите, това би имало резултат и по отношение на инфлацията и тя да приближи тази е еврозоната.

Припомни разликите по въпроса с налозите сред КНСБ и ГЕРБ. " Увеличаване на данъчната тежест за нас е недопустимо все още. Не бива с идеологически или с набожен фанатизъм да се връзваме към някакво число, дали към дълга, или към друго. Не е алена лампа, цялото дърво е светнало, приказваме за лихвени нива, пазарите, готовността да ни дадат пари ", съобщи Дончев, обезпокоен от неприятните позиции на страната.

Според него изходът е в явен курс, държавно управление с поддръжка, тогава пазарите биха реагирали позитивно. " Един курс по връщане на обществените финанси към ясна вероятност ще отнеме 4-5 година Не одобряваме, че естественият курс на България е непрестанно, даже с малко, непрестанно задлъжняване на страната ", акцентира някогашният вицепремиер.

Дончев счита, че тематиката за курса, посоката и интензивността на " позеленяването " на стопанската система ни би трябвало да бъде отсрочена и да се дебатира напролет. " Формално, на равнище документи, всички задължения, които България е поела, в това число и всички мощности в Маришкия басейн остават, само че за мен е доста друго - като вееш афиш " Ще заставам на студено и няма да се окъпвам " през август, е друго през декември. Искам да видя какво ще се случи в България, в Европейски Съюз, дали като резултат от една по-студена зима ще има намаляване или смяна на курса на европейско равнище. Да мине зимата.. ", съобщи Дончев.

И попита какво ще вършим с батериите в Националния проект за възобновяване и резистентност. " Аз съм " за " да опитвам, да натрупаме опит, но не може националната ни мощ да е единствено в предпазване на акумулатори. Кажете един телефон какъв брой години го ползвате? 4 година да е, това са 1000 цикъла на зареждане, на тия акумулатори потенциалът им ще е паднал под половината. Тогава, като се изключи че ще се питаме по какъв начин съхраняваме сила, ще се чудим какво ги вършим тия акумулатори ", съобщи някогашният вицепремиер и предизвести, че измененията в националния проект са доста тромава процедура.

Според него би трябвало да се влага в строителсто на помпени водноелектрически централи. " С разноските за акумулатори за 4 година може да изградим една-две помпени централи, които ще употребяваме по 100 година с минимална поддръжка ", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ. " Трябва да опитвам и с акумулатори, и с водород, само че не да си слагаме всички яйца в една кошница ", акцентира Дончев.

Кирил Ананиев дефинира финансовата политика на Асен Василев като несъответстваща.

" Доходите по данни на Национален статистически институт за второто полугодие на 2022 година са за понижаване на действителната покупателна дарба на работещите жители с над 10%. При 7,7% растеж на приходите, имаме 17 на 100 инфлация. По време на нашето ръководство - 50% растеж на приходите при инфлация за 4 година от 10 %. Имаме действителен растеж на приходите от 40%, в другия случай имаме намяляване на действителните приходи ", заключи той. И настоя за мощна и реалистична политическа стратегия. По думите му тази на ГЕРБ-СДС е финансово обвързана. Не поемаме задължения, които не може да осъществим, увери някогашният финансов министър.

Ананиев прикани за връщане на стабилността на макроикономическата рамка, която да възвърне и обществените финанси.  " Ще създадем по този начин, че данъчната и осигурителната система да са предвидими, ще наблегнем на нарастване на приходната част на бюджета, с цел да не подвигаме налозите. Ще укрепим приходния потенциал на общините, там има съществени проблеми, това ще стане през ограниченията за финансова децентрализация ", съобщи той.

Сред задачите на ГЕРБ е 1200 минимална заплата и 1000 лева междинна пенсия в края на 4-годишния им мандат, както и възстановяване на изгубените вложения. Ананиев призна, че вижданията им са много амбициозни. " Но сме си създали разбор на пропуските от последните 4 година Знаем какви недостатъци направиха и от служебното държавно управление и имаме подготвеност да поемем ръководството и да осъществим всички планувани от нас ограничения ", увери някогашният министър.

Водачката на листата на ГЕРБ в Добрич Деница Сачева акцентира, че партията ще работи за поощряване на подвижността на работната мощ, възстановяване на транспортните връзки, ново законодателство във връзка с новите правила на труд и потребността от по-голяма еластичност за работодатели и чиновници. За младите пък е планувана стратегия " 60 на 40 " която да дава опция страната да покрива 60% от заплатите и осигуровките на младежите за година, а бизнесът - останалите като им подсигурява и работа през това време.

Бившата обществена министърка напомни, че в последното Народно събрание ГЕРБ предложиха и спомагаха за приемането на допълнението в Закона за поощряване на заетостта, който дава опция да бъдат разпознати тези, които не работят и надлежно да бъдат включени в пазара на труда. ГЕРБ работи и за Кодекс за обществена поддръжка и нова система за обществено обезпечаване, в която помощите да са по-целенасочени и ефикасни.

Сачева посочи, че са внесли в Народно събрание и предложение в актуализацията на бюджета за 50 млн. повече за парите за отопление. Така помощта може да се усили със редно по 100 лева, както и обсега, съобщи тя. Винаги сме гледали стратегически, не да чакаме да се утежни обстановката, добави още тя.

ГЕРБ ще продължат с промените за възрастните, най-много с дълготрайна грижа, създаване и съоръжение на нови обществени услуги. Предвиждат и основаване на Фонд за обществени нововъведения.

По отношение на пенсионната система съгласно Сачева се шири сериозен популизъм. " Би трябвало да намерим професионален консенсус, с цел да върнем назад правилото на принос-ползва в системата ", съобщи тя. ГЕРБ планува годишно осъвременяване на пенсиите и нарастване на междинния й размер приблизително с към 12% на година.

" Разлики в пенсиите постоянно ще има и страна не може непрестанно административно да дотира пенсиите по метод по който... към този момент няма и съответен принцип по който това се случва. Това нарушава пенсионната система и правилата във втория дирек, тъй като там няма по какъв начин да има административна субсидия ", съобщи някогашната обществена министърка. Според нея съществуващият пенсионен модел би трябвало да се развива, да регистрира че бъдещите пенсионери работят в стопански системи на платформите, в няколко страни, в нови форми на труд и пенсионните им благоприятни условия даже не са изцяло уредени. Няма да подвигаме пенсионната възраст, 65 г си остава цифрата, увери Сачева. Ние също желаеме пенсиите да са 4-цифрено число, само че не и изплащането им да е еднократно, добави още тя.

Трябва да понижим сивия бранш и недекларираната претовареност, настоя Сачева.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров показа акценти от Меморандума им за социално-икономическото развиване на страната през идващите четири години. Той е направен въз основата на 2 допускания - войната ще свърши и ще спре. " Не споделяме по кое време, само че в първата част на идващите 4 г, надяваме се, и второто - няма да изпаднем в световна криза ", изясни шефът на КНСБ и изрази вяра, че обществените и частните вложения ще продължат да порастват, както и Брутният вътрешен продукт. Според КНСБ един от моторите на Брутният вътрешен продукт е потреблението и ще бъде по този начин и напред. Синдикалистите се надяват до 2026 година в оптималната степен да се приближим до пазар на труда без работещи небогати, т.е. минималната работна заплата да е 80-85% от заплатата за прехрана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР