Кампанията не е повишила желанието на хората да гласуват. Около

...
Кампанията не е повишила желанието на хората да гласуват. Около
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Всеки четвърти от решилите да гласуват още се колебае между две партии - Анализи

Кампанията не е повишила желанието на хората да гласоподават. Около 45% ще отидат до урните, 75 на 100 от тях са създали своя избор. 25% ще гласоподават, само че се двоумят сред две партии - тази, за която са дали своят вот, и някоя друга. 



Има мощна подвижност измежду гласоподавателите, съобщи Боряна Димитрова, която показа най-новото социологическо проучване на организацията по бТВ. 

8,7% е разликата сред ГЕРБ и Продължаваме промяната. Партията на Борисов получава 25,2%, а Политическа партия - 16,5%, следим лек спад при групировката на Кирил Петков и Асен Василев спрямо началото на акцията, разяснява Димитрова. Около ПП има външна страна от колебаещи се гласоподаватели и тя може да се движи в по-широки граници, само че при ниска изборна интензивност мъчно може да реализира по-значителен пробив. 



Движение за права и свободи е с капацитет от 13,1%, като основен за съответната му позиция може да се окаже вотът от чужбина.

Възраждане удвоява резултата от ноемврийските избори през 2021г. и доближава до към 11 на 100. Партията се възползва от отлива на гласоподаватели от Политическа партия, Има Такъв Народ, отчасти от Българска социалистическа партия и някогашните „ патриоти “. Концентрира в себе си русофилския избор. Същевременно извънредно отрицателните настроения (78%) към оповестената готовност в Русия стартират да работят като самобитна бариера против този избор. Кой от факторите ще се окаже с по-голяма мощ ще се реши безусловно в последните дни от акцията, изясни Димитрова. 

Българска социалистическа партия съумява да резервира обществената си ниша, макар навлизането в нея на Политическа партия, и може да разчита на малко над 10 на 100 от вота на гласоподавателите. Тя също е една от партиите, които се движат в по-широк диапазон, според от мобилизацията за гласоподаване. Ключово за нея е да убеди по-възрастните си гласоподаватели да отидат до урните и да не загуби част от тях по чисто софтуерни аргументи. 

Ръст в хода на акцията отбелязва Демократична България, като в края й евентуалната поддръжка доближава до 8.4%. Обединението връща част от гласоподавателите си, дали своят вот за Политическа партия на предходните избори, само че обменът на гласоподаватели сред тях остава много висок и вероятно еднопосочно придвижване към някоя от двете може да докара до разбъркване на техните проценти.

Около 70% от гласоподавателите желаят да има държавно управление след вота. 47,1% имат вяра, че това ще се случи, 42,8 на 100 обаче са песимисти. Над 10 на 100 не могат да преценяват, демонстрират данните на Алфа рисърч. Огромното болшинство от българите желаят съставянето на кабинет, само че явно позициите и държанието на партиите в предизборната акция излъчват противоположни послания. Което, с изключение на всичко друго, демотивира не дребна част от жителите да отидат до урните, разясняват социолозите. 

Настоящото проучване е извършено в интервала 27 – 29 септември 2022г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1025 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР