Кампанията Инфлуенсъри с кауза проучи нагласите и нуждите за личностно

...
Кампанията Инфлуенсъри с кауза проучи нагласите и нуждите за личностно
Коментари Харесай

Проучване сред българските младежи оспорва негативните резултати на PISA за грамотността им

Кампанията " Инфлуенсъри с идея " изследва настройките и потребностите за личностно развиване и гражданска интензивност на 156 младежи на възраст 15 – 29 година от три области в страната.

 

Така насочи вниманието на обществото към сериозен, а не дословен прочит на резултатите, оповестени от Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA), с които сложи българските възпитаници на едно от последните места в Европа.

 

Кампанията имаше за цел да обогати публичния разговор и с гласът на младежите, които имат вяра, че с цел да си сполучлив е значимо да си образован. Проектът беше осъществен от съдружие „ Тема за хората “ с поддръжката на Министерството на младежта и спорта.

 

Според резултатите младежите от София, Благоевград и Русе преди всичко търсят отговор на въпроса: „ Какво да върша с живота си? “. Професионалната реализация и цялостната грижа за здравето (физическо и психическо) са другите цели на интервюираните младежи.

 

По данни от акцията повече младежи считат, че приемането на познания в образователно заведение или формалното учене единствено по себе си не е задоволително, с цел да ги приготви за сполучлива професионална, персонална и обществена реализация. А съгласно тях, с цел да си сполучлив в днешно време е най-важно да развиваш персоналните и обществените си умения или така наречен меки умения.

 

Не по-малко значимо за тях е да са грамотни и да владеят непознати езици. Целеполагането, увереността в себе си и ефикасната връзка са тези умения, с които младежите считат, че трайно и дълготрайно ще подобрят качеството си на живот.

 

Младежите от трите области имат вяра, че позитивната смяна в обществото зависи от тяхната гражданска интензивност. Но кои са обществено значимите тематики, от които младите в София, Русе и Благоевград се вълнуват най-вече? На първо място е здравословният метод на живот, качеството на образованието и неравенството сред половете.

 

Малък е броят на тези, които интензивно се ангажират с доброволчество и се включват в съответни цивилен начинания. Основната причина за това е, че до тях не стига информация за съществуващи действия, за които те да могат да допринесат.

 

Според интервюираните, с цел да се насърчи гражданската интензивност на младежите в трите области, преди всичко общините би трябвало да подхващат дейности по следните 5 водещи ограничения:

да разпространяват настоящи начинания и дейности;да обезпечат публично самопризнание на младите доброволци посредством състезания и награди за доброволчество;да слагат на фокус ползите, тематиките и идеите, с които младежите се ангажират и да им дадат право на съавторство в доброволческия процес;да основат подтекст на локално равнище, който да предизвиква обществения разговор сред младите.

 

„ За нас беше доста значимо всяка активност да бъде структурирана и изпълнена по този начин, че преди всичко да дава отговор на действителните потребности на младежите, а по този метод да поддържа задачите на националната тактика за младежта.

 

Момчетата и девойките, с които работихме по време на практическите семинари авансово избраха сами тематиките за личностното развиване, които съгласно тях в най-голяма степен ще допринесат за професионална им и обществена реализация. “, споделя Боряна Колчагова – съосновател на сдружението и началник на плана.

 

Методологията на семинарите беше създадена по този начин, че да извади на фокус съответни тематики, които „ тук и в този момент “ вълнуват участниците и те самите да са съавтори в процеса на учене посредством прекарване, което е един от главните критерии на неофициалното учене.

 

Пълният текст на отчета е оповестен на уеб страницата на Министерството на младежта и спорта и е краен артикул на плана „ Тема на деня – личностно развиване “, финансиран от Министерството на младежта и спорта по „ Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от закона за хазарта (2023-2025) “ с генериран номер НПИМД-КО1-ОБЛ-054/2023 и Договор 25-00- 28/12.07.2023 г. Общата дълготрайност на плана е 6 месеца.

 

След провеждането на акцията бяха основани три видеа за да предизвикат младежите да погледнат на всяка обстановка като на опция, да научат нещо ново за себе си и за другите, и да вървят решително към реализирането на най-истинското си Аз.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР