Кампанията Инфлуенсъри с кауза“ проучи нагласите и нуждите за личностно

...
Кампанията Инфлуенсъри с кауза“ проучи нагласите и нуждите за личностно
Коментари Харесай

Проучване сред българските младежи оспорва негативните резултати на PISA

Кампанията „ Инфлуенсъри с идея “ изследва настройките и потребностите за личностно развиване и гражданска интензивност на 156 младежи на възраст 15 – 29 година от три области в страната. Така насочи вниманието на обществото към сериозен, а не дословен прочит на резултатите, оповестени от Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA), с които сложи българските възпитаници на едно от последните места в Европа.

КЛЮЧОВИ ФАКТИ

Кампанията има за цел да обогати публичния разговор и с гласът на младежите, които имат вяра, че с цел да си сполучлив е значимо да си образован. Проектът беше осъществен от съдружие „ Тема за хората “ с поддръжката на Министерството на младежта и спорта.

Според резултатите младежите от София, Благоевград и Русе преди всичко търсят отговор на въпроса: „ Какво да върша с живота си? “. Професионалната реализация и цялостната грижа за здравето (физическо и психическо) са другите цели на интервюираните младежи.

По данни от акцията повече младежи считат, че приемането на познания в образователно заведение или формалното учене единствено по себе си не е задоволително, с цел да ги приготви за сполучлива професионална, персонална и обществена реализация. А съгласно тях, с цел да си сполучлив в днешно време е най-важно да развиваш персоналните и обществените си умения или така наречен меки умения. Не по-малко значимо за тях е да са грамотни и да владеят непознати езици. Целеполагането, увереността в себе си и ефикасната връзка са тези умения, с които младежите считат, че трайно и дълготрайно ще подобрят качеството си на живот.

Младежите от трите области имат вяра, че позитивната смяна в обществото зависи от тяхната гражданска интензивност. Но кои са обществено значимите тематики, от които младите в София, Русе и Благоевград се вълнуват най-вече? На първо място е здравословният метод на живот, качеството на образованието и неравенството сред половете. Малък е броят на тези, които интензивно се ангажират с доброволчество и се включват в съответни цивилен начинания. Основната причина за това е, че до тях не стига информация за съществуващи действия, за които те да могат да допринесат.

ВОДЕЩИ МЕРКИ

Според интервюираните, с цел да се насърчи гражданската интензивност на младежите в трите области, преди всичко общините би трябвало да подхващат дейности по следните 5 водещи ограничения:

да разпространяват настоящи начинания и дейности;
да обезпечат публично самопризнание на младите доброволци посредством състезания и награди за доброволчество;
да слагат на фокус ползите, тематиките и идеите, с които младежите се ангажират и да им дадат право на съавторство в доброволческия процес;
да основат подтекст на локално равнище, който да предизвиква обществения разговор сред младите.

ВАЖЕН АКЦЕНТ

„ За нас беше доста значимо всяка активност да бъде структурирана и изпълнена по този начин, че преди всичко да дава отговор на действителните потребности на младежите, а по този метод да поддържа задачите на националната тактика за младежта. Момчетата и девойките, с които работихме по време на практическите семинари авансово избраха сами тематиките за личностното развиване, които съгласно тях в най-голяма степен ще допринесат за професионална им и обществена реализация. “, споделя Боряна Колчагова, съосновател на сдружението и началник на плана.

ЗА КАКВО ДА СЛЕДИМ

След провеждането на акцията бяха основани три видеа за да предизвикат младежите да погледнат на всяка обстановка като на опция, да научат нещо ново за себе си и за другите, и да вървят решително към реализирането на най-истинското си Аз. Героите във видеата са младежи, които поддържат пътя към личностното развиване. Вижте ги:
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР