Камилите са отличен източник на мляко и месо, при това

...
Камилите са отличен източник на мляко и месо, при това
Коментари Харесай

Камилско месо - какво трябва да знаем

Камилите са отличен източник на мляко и месо, освен това съгласно някои експерти по хранене съдържат доста повече субстанции в сравнение с обичайното мляко и месо от крава.

Месото от камила спада към алените меса, само че за разлика от тях има по-малко мазнини. То се употребява най-вече в страни като Саудитска Арабия, Сирия, Египет, Либия, Судан, Етиопия, Казахстан и Сомалия.

Също по този начин то е извънредно вкусно и се счита за деликатес. Сервира се в най-хубавите заведения за хранене на Абу Даби, Дубай и Риад. Камилското е наложително в менюто на арабските сватби.

Камилското има високо наличие на минерали и витамини. То освен че е богато на протеини, само че и е с невисок холестерол, което го прави доста уместно за хора с диабет или в преддиабетно положение. Холестеролът в това месо е по-малко даже от този в пилешкото и пуешкото, а в това време камилското е доста по-хранително.

Витамин А и В, които се съдържат в месото от камила работят като антиоксиданти и усъвършенстват еластичността на кожата и клетъчната мембрана. Витамин В пък се употребява и като асистент на организма в превръщането на глюкозата в сила, както и за подсилване на нервната система.

В 1 кг камилско месо се съдържат единствено 1000 калории, 9 г мазнини и 213 г протеини. На усет то се приближава до чистото говеждо. От огромно значение е и на каква възраст е било закланото животно, защото месото на старите камили е по-жилаво и мъчно за дъвчене. Изисква по-дълго готвене от обичайните меса.

Смята се, че най-вкусната част на камилата са гърбиците, където има най-вече мазнини, а месото е най-крехко.

Най-често камилското се употребява под формата на пържоли, само че от него стават и чудесни яхнии. В специфични случаи се подготвя и цяла пълнена камила.

В Арабския свят настояват, че камилското лекува разнообразни заболявания:

 С камилско месо се отслабва

• Треска при грип, ишиас и болки в раменете;

• Супата от камилско месо заздравява очната роговица и оказва помощ против перде в окото;

• Мазнина от гърбицата на камила облекчава болки от хемороиди.

• Също по този начин отстранява глисти и тении;

• Сушените камилски гърди лекуват астма, изключително в случай че се употребяват с мед;

• Заради ниското наличие на мазнини с камилското се смъкват килограми при диета и затлъстяване;

• Дроб от камила успокоява кашлицата и втечнява секретите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР