Камери, които са забранени в САЩ и други страни, се

...
Камери, които са забранени в САЩ и други страни, се
Коментари Харесай

Китайски камери наблюдават военни обекти в Румъния. Опасно ли е това

Камери, които са неразрешени в Съединени американски щати и други страни, се употребяват в най-малко 28 военни обекта в Румъния. Съединени американски щати се притеснява, че тези устройства подават данни към Китай, а Украйна подозира, те сходни камери се употребяват за ориентиране на съветски ракети. А Румъния? Смята ли тя, че се е изложила на риск?

Една на пръв взор елементарна покупка на съоръжение за наблюдаване за румънската войска може да има дълготрайни последствия за националната сигурност.

За по-малко от 1000 $ чиновник на румънското министерство на защитата поръчва осемпортов прекъсвач и две камери за наблюдаване на военната база в Девеселу - малко обитаемо място село в южната част на страната. Taм се намира наземната система за противоракетна защита на НАТО Aegis Ashore .

Камерите са създадени от Hikvision - китайска компания, която е отчасти държавна благосъстоятелност и има данни, че е обвързвана с китайските разследващи служби. Оборудването на компанията беше включено в черния лист на , Англия, и други страни от НАТО поради накърнимост на данните и сигурността. Освен това компанията създава технологии за различаване на лица и други принадлежности за изкуствен интелект, които съгласно Съединени американски щати се употребяват за репресии против малцинствени групи в Китай.

Продължило няколко месеца на Свободна Европа (RFE/RL) сподели, че оборудването за наблюдаване, създадено от Hikvision и Dahua - друга компания, която е отчасти благосъстоятелност на китайското държавно управление - се употребява в най-малко 28 военни обекта в страната. Техниката се употребява и от стотици институции, ангажирани с националната сигурност - като се стартира от бреговата защита и се стигне до обекти на разследващата работа и румънският парламент.

Разследването идва на фона на, че камери от същия тип може да са помогнали на съветската войска да нанесе удари по цивилни обекти в Киев през януари. Според Държавната работа за сигурност на Украйна (СБУ) две устройства, до които може да са били достъпени извън, са насочили съветските ракети за удара.

За разлика от Съединени американски щати, Англия и някои други сътрудници от НАТО, в Румъния няма възбрана за потребление на съоръжение на Hikvision или Dahua.

Министерството на защитата на страната и други институции за национална сигурност, които употребяват тези марки, споделят, че работят в затворени системи, които нямат облачни или интернет връзки и се съблюдават строги протоколи за сигурност.
 Китайски байрак се вее покрай охранителна камера Hikvision, която следи кръстовище в Пекин, вторник, 8 октомври 2019 година
Експерти обаче настояват, че потреблението на китайските камери в Румъния повдига въпроси за националната сигурност и е допустимо компрометиране на сензитивна информация. Уязвимостите в оборудването биха могли да разрешат далечен достъп, надзор на камерите, прихващане на данни и мрежови офанзиви както от държавни, по този начин и от недържавни групи.

Въпреки че тези опасения не са присъщи единствено за Hikvision и Dahua, въпросите за метода, по който съхраняват данните си, връзките им с китайското държавно управление и възходящият азбучник от уязвимости в сигурността вършат и двете компании по-рискови.
Риск има и без връзка с интернет
" Все още има риск, даже в случай че нещо не е обвързвано с интернет ", споделя пред Свободна Европа Конор Хийли , шеф на държавните проучвания в IPVM , компания за изследвания в региона на наблюдението. " Има образци за системи със затворени камери, които са били хакнати посредством други системи, свързани с интернет. "

Hikvision и Dahua са измежду водещите международни снабдители на системи за наблюдаване. Срещу тях не съществуват ограничавания в Европейски Съюз, само че Европейският парламент отстрани от пространствата си съоръжение, създадено от Hikvision. И двете компании отхвърлиха обвиняванията, че връзките им с китайската страна ги вършат рискови за сигурността, и обявиха, че постоянно поправят всички неточности, които могат да доведат до уязвимости.

Dahua не отговори на настояването на Свободна Европа за коментар, само че Hikvision съобщи, че по-голямата част от устройствата ѝ се продават от дистрибутори от трети страни и че няма достъп до камерите си, откакто те са продадени на клиенти.

" Камерите Hikvision дават отговор на законите и наредбите, използвани в Румъния и Европейски Съюз, и са обект на строги условия за сигурност ", сподели представител на Hikvision.
 Румънският народен представител Кателин Тенита Съществува правно съображение за възбрана, само че не е приложено напълно.
Каталин Тенита , член на румънския парламент и критик на потреблението на китайското съоръжение от румънските служби за сигурност, счита, че към този момент съществува правно съображение за възбрана, само че не е приложено напълно.

Тенита счита, че съществуващото законодателство би могло " да отвори опция за елиминиране на предложения, които не дават отговор на откритите стандарти за сигурност ", само че че държавното управление е решило да не я ползва за Hikvision и Dahua, макар прецедентите, основани от сътрудници като Съединени американски щати.
Предупреждението от НАТО
НАТО няма публична възбрана за потреблението на съоръжение от трети страни, само че през ноември 2023 година генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг за заплахата от потребление на китайски технологии в сериозната инфраструктура.
 Камера на Hikvision на боен обект в Румъния. Видяхме резултатите от това, че разчитаме на Русия за енергийните си доставки. Не бива да повтаряме тази неточност
" Видяхме резултатите от това, че разчитаме на Русия за енергийните си доставки. Не бива да повтаряме тази неточност, като разчитаме на Китай за обезпечаване на технологии за нашите сериозни мрежи ", сподели той.

Въпреки че румънското министерство на защитата упорства, че изключването на оборудването от интернет ще предотврати всевъзможни опасности за сигурността, сходна обстановка беше задоволителна, с цел да помогне за въвеждането на възбрана против Hikvision в Съединени американски щати.
Мишена за хакерски групи
През 2021 година литовското министерство на защитата извърши щателна инспекция на Hikvision и Dahua и заяви за близо 100 уязвимости във фърмуера на Hikvision. заключи, че оборудването основава " възможност [за] осъществяване на хакерски атаки... или проникване на злотворен код ".

В отчета написа, че при Dahua не са открити съответни " директни уязвимости в киберсигурността ", само че тестванията демонстрират, че камерите на компанията от време на време изпращат пакети данни към сървъри в пет разнообразни страни, в това число Китай.

Хийли, специалистът от IPVM, съобщи, че макар че поддържането на камери в затворена мрежа може да обезпечи спомагателна сигурност, " обширният лист с уязвимости ", документиран в Hikvision и Dahua, ги прави по-податливи на хакерски офанзиви от страна на проведени незаконни групи, недържавни субекти и групи, свързани със съперничещи си държавни управления.
Камерите, които са изключени от интернет, към момента могат да бъдат налични
Той отбелязва, че камерите, които са изключени от интернет, към момента могат да бъдат налични, както се вижда от отчета на ФБР, оповестен през януари, в който се споделя, че е подкрепяна от Китай хакерска група, наречена Volt Typhoon .

Групата се е насочила към сериозната инфраструктура и съгласно отчет, оповестен от Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на Съединени американски щати, е съумяла да получи достъп до затворени системи от камери, като е хакнала операционната система на компютъра онлайн и по-късно е съумяла да проникне в офлайн мрежи.

Румъния е най-големият пазар на съоръжение на Hikvision в Европейски Съюз, само че нито Hikvision, нито Dahua вземат участие директно в публични поръчки.

Разследването на Свободна Европа демонстрира, че оборудването на фирмите се употребява необятно както на национално, по този начин и на локално равнище от румънската полиция, Генералния инспекторат за изключителни обстановки, граничната полиция и жандармерията на страната. Оборудването от Hikvision и Dahua е необятно публикувано в съдилища, кметства и университети в цяла Румъния, както и в националния парламент в Букурещ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР