Камерен ансамбъл Дианополис“ посвещава концерт на двама от най-бележитите български

...
Камерен ансамбъл Дианополис“ посвещава концерт на двама от най-бележитите български
Коментари Харесай

Камерен ансамбъл „Дианополис“ с концерт в чест на двама бележити български композитори

Камерен отбор „ Дианополис “ посвещава концерт на двама от най-бележитите български композитори – Любомир Пипков и Константин Илиев . Оркестрантите и гост-диригентът Драгомир Йосифов чакат феновете на класическата музика на 10 март, неделя, от 11:00 часа, в Културно-информационен център „ Безистен “ . Билетите към този момент се продават на касата на Безистена, оповестиха от общината. 

Тази година означаваме 120 години от рождението на Любомир Пипков , оставил в завещание на България богато творчество в съвсем всички области на музиката. Той е създателят на първата българска национална музикална драма – „ Янините девет братя “, построена върху остаряла българска легенда от времето на османското иго. Автор е и на Струнен квартет №1 — първата творба от този тип в българската музика, която и до през днешния ден заема челно място в този род на музикалната ни литература.

Монография за творчеството на Любомир Пипков е издадена от диригента Константин Илиев . На 9 март 2024 година се навършват 100 години от неговото рождение . Той ще бъде показан с клавирните му комбинация „ Страници от албум “ (1972) и последната приключена негова творба „ Solo per ClaviStella “ (1988), отдадена на пианистката Стела Димитрова.

В концерта на Камерен отбор „ Дианополис “ на 10 март ще прозвучи и „ Адажио и фуга “ от Волфганг Амадеус Моцарт .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР