Камарата на професионалните оценители (КПО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители

...
Камарата на професионалните оценители (КПО) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители
Коментари Харесай

Одитори и оценители търсят общ език при изготвянето и ползването на оценки за финансовата отчетност

Камарата на професионалните оценители ( КПО ) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България ( ИДЕС ) проведоха кръгла маса на тематика „ Оценки за задачите на финансовата отчетност “. Двете организации избраха за панелисти специалисти с дълготраен на практика опит в търсене на съответни проблеми, положителни образци и гледни точки, въз основата на които да се организира градивен разговор за възстановяване на работата на инспектори и оценители.

Кръглата маса се организира на 22.11.2022 в хибриден формат (онлайн и физически), като хазаин на събитието беше УНСС. Проф. доктор Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес съдействие и студентски политики, откри форума, като поздрави участниците от името на ректора на УНСС проф. доктор Димитър Димитров и посочи насладата си, че точно представители на водещите одиторски компании, освен в България, само че и в целия свят, ще споделят опита си във връзка с оценки, направени за задачите на финансовата отчетност.

Една от главните задания на кръглата маса беше да се прегледат образци, с които да се понижат несъответствията и рисковете от финансова машинация, а също и да се откри пътя, по който двете специалности да заговорят на един език. Според проф. доктор Снежана Башева, началник на катедра „ Счетоводство и разбор “ в УНСС, стиковането на инспектори и оценители е значима, само че сложна задача, защото те употребяват напълно друг инструментариум. „ Има нещо обаче, което ги сплотява и това е обективността. Оценителите се стремят да дефинират обективно справедливата стойност, а инспекторите – да обезпечат меродавност на информацията във финансовите доклади “, показа проф. Башева.

В първия от общо три панела полемиката се концентрира върху отчитането по обективна стойност по МСФО и в частност - оценката и тестванията за амортизация на парцели, машини и уреди. В него се включиха Георги Петков, началник на отдел Консултантски услуги в Грант Торнтон, Никола Кедов, Заместник шеф на Инженерингсервиз България, Андрей Иванов, Управител на Делойт България и Кирил Гочев, Старши управител, Консултантски услуги в КПМГ България.

Едно от заключенията, направено от Георги Петков след края на първата част на форума, е че „ за да се усъвършенства правенето на оценката, както и да се отговори на условията на МСФО, е хубаво процесът да бъде взаимна работа сред управлението, оценителя и инспекторите. “

Към това мнение се причислиха и инспекторите, които се включиха във втория панел в лицето на Милена Рангелова, Управляващ съучастник в Екзистра ООД и Петко Димитров, Управляващ съучастник на PwC Македония. Темата за положителните практики от позиция на инспекторите като консуматори на експертни оценки мина през въпроси като каква част от финансовите доклади съдържат преценки, по какъв начин инспекторите удостоверяват приблизителните оценки, по какъв начин взаимодействат с оценителите и по кое време разчитат на професионалното им мнение. Беше наранена и тематиката за отчитането ESG политиките, която е напълно нова от практическа позиция и за двете специалности, а в това време ще окаже огромно въздействие върху финансовата отчетност.

„ Боравим с друга терминология и инструментариум, само че реализираме еднообразно схващане, тъй като посоката е обща “, показа Милена Рангелова. „ Тази среща сподели, че връзката посред ни подкрепя и двете специалности при постигането на задачите ни. Полезността ще се прояви, когато превърнем в нормална процедура търсенето на другата позиция при осъществяване на професионалните ни задължения “, добави още тя.

Най-интересна за всички участници във форума несъмнено беше третата част, в която всички панелисти се включиха в полемика за най-често срещаните несъответствия и пропуски при оценки за задачите на финансовата отчетност и рисковете от финансова машинация. В хода на полемиката Кирил Гочев разяснява, че „ слагането навреме на провокативни и смели въпроси би провокирало полемики и разбори, което води до положителни резултати за всички заинтригувани страни при правенето на оценки за финансовата отчетност. “

Представените на форума образци от практиката демонстрираха, че прилагайки най-високо равнище на етични правила и стандарти, инспектори и оценители се стремят към реализиране на транспарантен развой, учреден на обстоятелства и данни и извеждане на аргументирани изводи. Ключова крачка за реализиране на това е отворената полемика и връзка сред страните.

„ Успяхме да активизираме към този момент съществуващия доста позитивен миг в съдействието сред експертите, инспектори и оценители “, разяснява Петко Димитров. „ Трябва да продължаваме да обясняваме нашата значима роля в основаването на доверие. По-нататък би било добре да поканим и представители на заинтригуваните лица - да вземем за пример акционери, банки и членове на управителни и надзорни препоръки с цел да получим и от тях противоположна връзка “, добави той.

След привършване на кръглата маса уредниците в лицето на ИДЕС и КПО са още по-силно уверени, че сходни конгреси са извънредно потребни, защото в основата на добре свършената работа стои положителната връзка, с присъединяване на всички заинтригувани страни. Постигането на общата цел – да се понижи субективизма, ще помогне на бизнеса да взима верните решения и по този метод да се развива и да бъде квалифициран за идните нови провокации и благоприятни условия, които обуславят от ден на ден потребността от сходни професионални полемики.

Организатори и панелисти се сплотиха, че в подтекста на финансовото отчитане главният участник в връзката е бизнесът, в лицето на изпълнителни шефове, шефове, притежатели, финансови шефове, съставители на финансови доклади. Привличането на бизнеса в сходни формати, както и настоящото разискване на задачите, рестриктивните мерки и опциите, са основни за възстановяване полезността на финансовата информация.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР