Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за прекратяване на

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за прекратяване на
Коментари Харесай

Архитекти искат незабавно прекратяване на поръчката за банята в Овча купел

Камарата на архитектите в България (КАБ) упорства за преустановяване на публичната поръчка за реституция на минералната баня “Овча купел”. Причината - в изискванията не е заложен конкурс за план за акомодацията и реставрацията ѝ, а непосредствено се пристъпва към избор на строител, който самичък да избере визията за реституция. Организацията предизвестява, че се поражда риск от компрометиране на архитектурната стойност на постройката, която е монумент на културата.

“Правилният метод при реставрацията на недвижими културни полезности е на първо време да бъде направен първокласен капиталов план, който да разказва съответните строително-ремонтни работи, плануваните технологии и материали за реституция, както и цената на осъществяването. Едва след одобряването на плана може да се пристъпи към възлагане на строителството”, показват от камарата.

" В този си тип публичната поръчка нарушава правилата на европейските и международни конвенции за запазване на архитектурното завещание, положителните професионални практики и слага в риск постройката ", уточни ръководителят на КАБ арх. Владимир Милков.

Проблемът

За да подчертаят казуса, от КАБ прецизират, че определеният сега метод за инженерингова поръчка концентрира всичко в ръцете на строителя, като основава предпоставки за корупция и не води до положителни резултати. В тази обстановка проектантът е зависещ на строителя и следва да извършва неговите “препоръки”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР