Камъни с големина до 1 см, запушили пикочните канали на

...
Камъни с големина до 1 см, запушили пикочните канали на
Коментари Харесай

Нов лазер разбива камъни в пикочната система и бъбреците в болница "Тракия"



Камъни с величина до 1 см, запушили пикочните канали на пациент, бяха безкръвно разрушени и изведени благодарение на съвременна лазерна инсталация от уролозите на болница „ Тракия “, оповестиха от лечебното заведение.

От есента на предходната година в урологичен бранш на болница „ Тракия “ се употребява модерната лазерна методика за разтрошаване на камъни в пикочната система и бъбреците Rhapsody H-30. Досега с лазерната методика медиците са помогнали на близо 20 пациенти, страдащи от камъни в пикочния мехур или пикочните канали.

„ Ендоскопската инсталация ни разрешава да достигнем до камъните през естествените отвори на тялото на пациента с извънредно тъничък, еластичен инструмент, от върха на който се излъчва холмично лазерно влакно “, показва доктор Емил Петков, шеф на бранш „ Урология “ в болница „ Тракия “.



Лазерният лъч е с мощ 30W и дълбочина на навлизане единствено 1 милиметър. Ефективен е само, когато инструментът се допре до камъка, защото водната среда към него обезврежда действието на лъча. Това го прави безвреден за тъканите, които няма по какъв начин да бъдат несъзнателно засегнати. Системата има променлива широчина на импулса, с цел да се сведе до най-малко миграцията на камъка. Лекарите могат да избират от необятна гама холмични лазерни нишки, основани особено за системата Rhapsody H-30.

„ Модерното съоръжение и богатия ни опит в безкръвните ендоскопски интервенции разрешават да достигнем по анемичен път до камъните и да ги фрагментираме благодарение на лазера на извънредно дребни частици, които пациентът изхвърля по натурален път “, разясни доктор Петков.

Когато типът и размера на камъка не разрешават да бъде разпрашен, той се разрушава на относително дребни фрагменти, които инструментът улавя благодарение на спомагателни съоръжения, като примки и щипки, и ги извежда от мястото на запушването. Лазерът Rhapsody H-30 е сполучлив за разтрошаване на камъни по цялата пикочна система – пикочен мехур, уретери, бъбреци. Използването на гъвкави ендоскопски принадлежности преодолява рестриктивните мерки поради местоположението на камъка.

Успехът на миниинвазивната намеса значително зависи от опитността на уролога, разположението, размера и типа на камъните. Процедурата по премахване на камъка може да трае единствено няколко минути, само че е допустимо да продължи и няколко часа. При по-големи и твърди камъни е допустимо отстраняването им да стане на 2 и даже на 3 стадия, без в допълнение травмиране на пациента. „ Целта е тази методика да замести, доколкото е допустимо, отворените интервенции “, споделя доктор Петков.

Когато е невероятно да се доближи през естествените отвори до доста огромни камъни, се прави канал през кожата на пациента и се прониква в самия бъбрек с следващо фрагментиране. Процентът на хората, страдащи от камъни в бъбреците, е огромен. Съществуват и други ефикасни способи за разтрошаване на камъни, само че лазерният стартира да се постанова като главен както в Европа, по този начин и в България. Той може да бъде прилаган и по неотложност при пациенти, изпаднали в остра бъбречна рецесия, като се реализира бързо обезболяване. Процедурата се покрива от Здравната каса, като има доплащане от страна на пациента сред 300 и 500 лева, в което са включени и нужните консумативи и упойка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР