Към настоящия момент са в сила методически указания за действията

...
Към настоящия момент са в сила методически указания за действията
Коментари Харесай

Адаптират методическите указания за действия на полицаите при домашно насилие

Към сегашния миг са в действие методически инструкции за дейностите на полицейските органи при случаи на домашно принуждение. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова на брифинг в Министерския съвет. Изказването й бе след срещата при премиера Николай Денков, на която бяха разисквани ограничения за справяне с казуса.

В методическите инструкции в детайли са написани дейностите на всеки един стадий – от приемане на сигнала, до визитата на място, диалог с потърпевшите и работа с причинителите. Тези инструкции ще бъдат приспособени към новите промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, които са в действие от 1 август, сподели Дундакова. 

Заместник-министърът обърна внимание, че Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) е водещата конструкция в Министерство на вътрешните работи. Към дирекцията към този момент е основан бранш " Домашно принуждение ", който реализира методическата работа и с регионалните координати. Поне от 10 години във всички регионални дирекции има координатори за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, сподели Дундакова. По думите ѝ напъните са ориентирани и към това да се предизвикват лицата, претърпели домашно принуждение, да рапортуват за случилото се на способените органи. 

Дундакова акцентира като значима стъпка в битката с насилието и работата на експертния съвет за основаване на автоматизирана осведомителна система за домашно принуждение и принуждение, учредено на пола. По думите ѝ задачата е да се вкарат всички случаи на принуждение в обединен портал. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР