Към настоящия момент не се очакват бунтове срещу властта в

...
Към настоящия момент не се очакват бунтове срещу властта в
Коментари Харесай

Бойко Коцев: Към настоящия момент не се очакват бунтове срещу властта в Русия

Към сегашния миг не се чакат протести против властта в Русия. Това изясни пред БНР Бойко Коцев, посланик, дипломат и политик. Той е някогашен заместник-министър на вътрешните работи, бил е непрекъснат представител на България в Брюксел, от 2012 до 2018 е дипломат в Русия. От 2019 година е член на Международната банка за икономическо съдействие в Москва.

" Свидетели сме на невиждан геополитически конфликт. Световните анализатори споделят, че стопански Русия има положително показване и спад на икономическото развиване единствено с 2.5%. Много първокласни западни артикули липсват, само че има всичко от първа нужда. Обикновеният московчанин не е лишен от нищо ", уточни той в предаването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт ".

Наблюдаваме трансформиране на геополитическата политикономия в частта на преразпределение на материалните богатства и по-скоро на естествените запаси, изясни той.

" Трансформира се международната финансова система. В тази конюнктура ние би трябвало да пазиме националните си ползи. Присъединихме се към евроатлантическите полезности. Станахме членове на НАТО и Европейски Съюз. Имаме сътрудници и съдружници - полезностите са едни и същи, само че ползите са разнообразни, " разяснява дипломатът.

Българската стопанска система е отворена, а международната търговия към този момент е в рецесия, уточни още той.

" Има нарушени логистични звена. Пазарите не действат пълноценно с пазарни механизми. Все по-често сърцевината на свободната стопанска система се измества от политическата целенасоченост. Пред България има две благоприятни условия - да чака да пристигна някой служител и да вземе всички решения вместо нас, отчитайки личния си интерес. Другият вид е да пазиме националните си ползи. За задачата би трябвало да има мощна дипломатическа работа и добре готови фрагменти. Необходима е работа, която прави разбори и да събира информация, " счита дипломат Коцев.

Предстои излизането на книгата на Бойко Коцев - „ Дипломатически етюди “. В нея има 16 истории с тема, която има по-непреходно значение. Авторът споделя, че когато оглавява дипломатическата работа в Русия, открива, че знанието за България не е доста огромно.

" С упорита работа се опитахме да възстановим знанието за страната ни. Русия е значим пазар и за нашите културни дейци. Отношенията сред България и Русия са от 14 века. Има непрекъснато духовно навлизане. Повечето от прогресивните хрумвания в Русия са идвали от България. Духовността в Русия става на две платформи - на православието и на кирилицата, " изясни дипломатът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР