„Към момента в НЦЗПБ всички положителни проби са за грип

...
„Към момента в НЦЗПБ всички положителни проби са за грип
Коментари Харесай

Проф. Христова: Още няколко седмици грипната вълна ще бъде възходяща

„ Към момента в НЦЗПБ всички позитивни проби са за грип вид А(H3N2), Камбоджа. Има още време за грипната зараза и е допустимо в края ѝ да се открият и други варианти “. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

По думите й, този вариант протича типично като грип, само че малко по-тежко, с повече хоспитализации.

„ Типично е бързото начало, с температура, има изнемощялост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица. Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са най-засегнатите групи. Засичани са и коинфекции сред този грип и вируси, причиняващи остри респираторни болести “, осведоми проф. Христова.

В момента има активизиране на грипа, само че и на острите респираторни болести и парагрипни вируси, добави тя. „ Половината от вариантите, които потвърждаваме, са от грип, половината са от остри респираторни болести “, посочи специалистката.

„ Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, след това ще би трябвало към месец да се възстановяват нещата. В някои райони има задържане на едно равнище, в други има сензитивно повишение – в Благоевград беше оповестена грипна зараза. Има покачване в Шуменска, Ловешка област, Силистра “, разказа обстановката тя.

Проф. Христова бе безапелационна, че към този момент е късно за противогрипна ваксина.

Тя изясни, че за предходната година строгите противоепидемични ограничения по отношение на Коронавирус са съдействали за нулевата вълна от грип, ето за какво и грипната вълна сега не е толкоз мощна спрямо предните години.

„ В идващите седмици може да има още области с сензитивно покачване на болните с грип, а топлото време ще помогне и за разпространяването на острите респираторни болести “, сподели вирусологът.

Проф. Христова се спря и на тематиката за ковид, като акцентира, че обстановката с него е много успокоена за страната ни – главно се среща разновидността омикрон, единични проби се потвърждават с разновидността делта.

„ Това, което се очакваше за втория подвариант на омикрон, все още той не е достигнал сензитивно високи стойности “, уточни специалистката и акцентира изрично, че Коронавирус пандемията у нас към този момент е овладяна.

„ Очаква се още понижаване на случаите, само че това не значи да загърбваме защитните ограничения “, акцентира вирусологът.

Проф. Христова посъветва хората когато се разболеят от грип или от ковид да търсят лекарска помощ. По думите й, би трябвало да има по-висок групов имунитет, с цел да се разчита на по-висока защита.

„ Имаме нелоша отбрана към този момент като имунитет в популацията на страната “, уточни още тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР