Към момента няма взето решение за предоставяне на самолети на

...
Към момента няма взето решение за предоставяне на самолети на
Коментари Харесай

Изясняваме възможността за предоставяне на оръжие на Украйна

Към момента няма взето решение за даване на самолети на Украйна. Това съобщи новият министър на защитата Драгомир Заков. Той добави, че към момента се изяснява дали България ще даде боеприпаси и оръжие на Украйна. В случай, че бъде взето решение за даване на оръжие, боеприпаси, муниции на Украйна, те ще бъдат предоставени, сподели Заков. По думите му сега то не е на дневен ред.

" Украйна има против себе си доста мощен съперник. Тя е жертва на експанзия, а евентуално украинците се нуждаят от сходни боеприпаси и оръжия. Това беше казано доста ясно и от украинския президент, тъй че Украйна има потребност, с цел да пази своята териториална целокупност.  Но дали България ще я предостави, към момента сме в развой на изясняване на такива благоприятни условия. Все отново Украйна има съответни условия, да вземем за пример във връзка с типовете боеприпаси, във връзка с количествата, тъй че не мога да влизам в детайлности, само че би трябвало да се сравнят настояванията по отношение на опциите ", сподели министърът пред bTV. Той добави, че в случай че Украйна има нужда сега и ние можем да предоставим такава помощ, най евентуално би защитил такова решение, само че това въпреки всичко е решение на ниво Министерски съвет.

Снощи Володимир Зеленски прикани за даване на съветски самолети за украинската авиация, само че този път от Полша и Румъния. На въпроса за какво България не беше упомената, Драговир Заков отговори, че евентуално, тъй като в България летят по-малко от половината самолети, които имаме.  " Това са самолети, с които ние осигуряваме въздушното пространство освен на България, само че и на НАТО. Това, което мен повече ме тормози във връзка с МиГ-29, са решенията, които би трябвало да вземем за тези самолети в идващите месеци. Бързи и виновни решения ", означи Заков. По думите му в сегашната обстановка Русия явно няма да е в положение да извършва уговорките си по контракт за ремонт и поддръжка на самолетите.

" Трябва да се вземат доста значими и доста бързи решения, свързани със сигурността на България и НАТО, свързани с потенциала на Военновъздушните да извършват своите функционалности и, несъмнено, нещо доста значимо - хората във Военновъздушните сили. Аз сега не мога да се наемам с съответни резултати от тези решения. Подпомагането от страни членки с интензивен Ер полисинг постоянно е алтернатива. Има такива планувани до края на годината, само че това са планувани действия, т.е. те ще ни оказват помощ в този случай, само че отново споделям, това е решение, което би трябвало да се вземе в идващите месеци, то е отговорно решение и би трябвало да докара в действителност до това България да продължи да извършва тези функционалности, които извършва и сега във връзка с българското небе, и във връзка с въздушното пространство на НАТО ", сподели военният министър.

На въпрос какви са разновидностите, които НАТО предлага на България, той отвърна: " НАТО няма по какъв начин да предложи решения, защото НАТО са страните членки, тъй че решението е първо в нашите ръце. Нека това да бъде ясно. Решението е на първо време на България и оттук нататък към този момент ние може да търсим, при положение на нужда, някакво подпомагане от наши съдружници. "

Драгомир Заков съобщи, че все още няма удостоверение, че някой дава F-16 на Украйна. " Но, несъмнено, варианти има най разнообразни. Има редица страни членки на НАТО, които сега се освобождават от F-16, и минават към идващото потомство в F-35. Така че евентуално, да, може би има такава алтернатива, само че отново споделям - нямам информация, че страна - членка на НАТО, все още е подготвена да даде такива самолети ", добави той.

Във връзка с публикуваните през седмицата снимки на повиквателни, министър Заков съобщи, че това е регулярна активност на централните военни окръжия. " Тъй като всяка година има набор, който влиза в запаса и подобен, който излиза, от началото на годината са изпратени, в случай че не се неистина, някъде към 1100 сходни известия. Сами разбирате, че 1100 сходни известия са много ниска цифра. Трудно може да се касае за някакъв тип готовност, както излезе в пространството и се разшири, бих го нарекъл съвсем хибридка. Не приказваме никога за военна готовност. Подобна готовност може да стане единствено с решение на Народното събрание, такова решение няма. "

Във връзка с движението на военна техника по българските пътища, министър Заков изясни, че това е обвързвано с планувани учения на българските въоръжени сили. " Това е едната причина, заради която виждаме придвижване на техника. Министерството на защитата и въоръжените сили разгласяват регулярни известия на страниците на Министерство на защитата какво тъкмо се случва и за какво се движи тази техника. Така че българските жители могат да се осведомят във всеки един миг и аз приканвам да не се поддават на внушения и на подправени вести в тази връзка. Имаше фотоси на американски танкове, които се придвижваха в северна посока, само че както в България, по този начин и в Румъния имаме тези подготвителни действия с американските въоръжени сили, които са също планувани, и са в границите на двустранните съглашения със Съединени американски щати, тъй че има ротация на техника. Учения се организират в Румъния, учения се организират и в България. Техниката се ротира по този начин, че няма нищо изключително ", увери отрасловият министър.

В коментар на думите на предшественика си Стефан Янев за това дали има война, или не, Заков сподели, че в оня времеви миг, може би Стефан Янев е считал, че това не е тъкмо война. " Към сегашния миг можем да кажем, че става дума в действителност за война. По отношение на батальонната група, дано да въпреки всичко да бъдем доста точни, в случай че тя е под българско командване, това не значи, че не може да бъде обвързвана с командната конструкция на НАТО, тъй че това са спомагателни детайли, които може би не станаха доста ясни ", означи министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР