Към момента няма опасност за населението, както и за замърсяване

...
Към момента няма опасност за населението, както и за замърсяване
Коментари Харесай

Няма опасност за населението в Свищов от нерегламентираното сметище с опасни отпадъци

Към момента няма заплаха за популацията, както и за замърсяване на въздуха поради отпадъците на откритото нерегламентирано бунище край Свищов.

Там са били разтоварени тонове шлака, а камионът извършител е благосъстоятелност на софийска компания, изкупила отпадъците от цех за произвеждане на батерии в Монтана. " Монбат " публично оповестиха, че нямат общо с преработването на отпадъците и че са сключили контракт с лицензираната от екоминистерството компания.

„ Проби все още не са правени. Установи се, че отпадъкът е систематизиран, има идентификационни документи от „ Монбат " към компанията транспортьор. Просто отпадъкът не би трябвало да бъде тук, а на лицензираната площадка на сдружението в Пловдив ", изясни пред bTV Станислав Станчев, начaлник отдел „ Управление на боклуци " при Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново.

„ Съставът е явен. Отпадъкът съдържа живачни и оловни съединения, които могат да се извлекат по някакъв прийом ", добави той.

Размерът на глобата е сред 10 000 и 30 000 лева според Закона за ръководство на отпадъците.
Станчев добави, че инспекцията продължава. Направено е наставление, следва неговото връчване и съставянето на глобата.

„ Фирмата е лицензирана за транспорт на рискови боклуци, има лицензирана площадка в Пловдив, Стара Загора и Русе ", изясни той.

По думите му от управлението на компанията са обяснили, че след това ще претрупват отпадъка в Пловдив.
Станчев означи, че след преработване на съответния боклук и изкарването на металните и оловните съединения следва той да бъде откаран в хранилище за рискови боклуци.

Фирмата транспортьор има декларирано капиталово желание в РИОС - Велико Търново за активност, обвързвана със същия боклук, само че не за този регион.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново няма издадено позволение компанията да прави такава активност в региона на Свищов.

Заб.: Снимката е илюстративна

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР