Към момента няма индикации за предстояща бежанска вълна към България,

...
Към момента няма индикации за предстояща бежанска вълна към България,
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Няма бежанска вълна към България заради войната в Газа

Към момента няма индикации за идна бежанска вълна към България, поради войната в линията Газа. Това сподели министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в пленарната зала по време на разискванията по импортирания втори избор на съмнение против кабинета.

" Ако напролет, началото на лятото, имахме по към 1500 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница, вследствие на нашите дейности, с 30 % усилване на защитата, вследствие на интензивния разговор с турската страна, през последните два месеца – септември и октомври, които по принцип са най-силни по отношение на незаконната миграция през предходните години, ние имаме не повече от 300, до 400, противозаконни опита за прекосяване на българо-турската граница ", уточни Стоянов.

По думите му от началото на годината до ноември 2023 година има 174 000 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница.

" На вход са арестувани 1430 жители на трети страни, което е с 32% по-малко по отношение на същия интервал за 2022 година, а на излаз - 2246 лица или 45% понижение по отношение на същия интервал на предходната година ", добави министърът.

Относно издигнатата ограда на българо-турската граница, Стоянов сподели, че се правят доста възстановителни работи по оборудването, откакто бяха отпуснати средства с разпореждане на Министерски съвет. Той означи, че вследствие на проливните дъждове и бедственото състояние в Странджа и Резово през септември са нанесени вреди.

" Съоръжението е компрометирано в 19 сектора. Ежедневно оградата бива компрометирана при опити за превъзмогването ѝ и бива възстановявана от " Гранична полиция ". Изготвен е отчет и с разпореждане на Министерски съвет са отпуснати пет милиона лв.. За една част от сумата, с решение на Министерски съвет, чиновниците от българската войска правят леките поправки, за тежките действия е оповестена социална поръчка. Изискването всякога да се афишира поръчка по Закона за публичните поръчки затруднява бързото премахване на нанесените вреди ", сподели още Стоянов.

По отношение на изказванието за неназначени 1200 чиновници в " Гранична полиция ", Стоянов сподели, че от образуването на актуалното държавно управление Министерство на вътрешните работи работи и не е спирало да работи в посока възстановяване на ресурса на потенциал на Дирекция „ Гранична полиция “.

" В Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик преди няколко дни приключи випуск със 108 курсанти, а други 128 не престават образованието си в центъра и те ще постъпят на работа през април идната година ", добави той.

" В момента е разгласен най-големият досега конкурс в Министерство на вътрешните работи за назначение на 217 гранични служители на реда, който е съпроводен с необятна разяснителна акция ", изясни Стоянов.
По думите му към този момент има подадени към 600 молби на претенденти. Той изясни, че с усвояването на тези бройки, съставът ще бъде окомплектован до 95%.

Стоянов сподели, че все още назначаваното на коментираната численост е юридически невероятно, и съобщи, че след окомплектоване на състава, ще предизвикват смяна на параграф 16 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за администрацията, с който е открита възбраната за увеличение на общата бройка на личния състав на администрацията и изпълнителната власт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР