Към момента изглежда, че пикът на петата вълна е преминал.

...
Към момента изглежда, че пикът на петата вълна е преминал.
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Изглежда, че пикът на петата вълна е преминал

Към момента наподобява, че пикът на петата вълна е минал. Наблюдава се спад в % на позитивните проби и на инфектираните. Това съобщи в студиото на „ Събуди се” по Nova епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„ Мисля, че ситуацията се успокои. По отношение на тази вълна - тя наподобява доста добре. От предходната неделя процентът на позитивните проучвания стартира да спада и малко по-късно и на хората, които са с позитивен тест. Към момента можем да бъдем удовлетворени, че инфектираните хора стартират да намаляват”, посочи тя.

Проф. Кожухарова обаче предизвести, че проблемите не престават. „ След повишение на заболеваемостта се покачва броят на болните хора, които имат потребност от лекуване. Сега е моментът да се съсредоточим в заетостта на интензивните легла”, счита епидемиологът.

Според нея не може да се приказва за натовареност на интензивните кревати и заетостта остава константна, само че с леки разновидност. „ Показват една извънредно огромна непоклатимост. Почти стационарно равнище, което не е достигнало 600 общо за страната. Тоест, за натоварване не може да се приказва по никакъв метод. Има проблеми в обособени области”, изясни специалистът.

Проф. Кожухарова е на мнение, че няма да се стигне до миг, в който ще би трябвало да се употребява потенциалът от 10 000 кревати. „ Вече стартира спадът на заболеваемостта икъм момента има много леко увеличение на съществено болните. Допускам, че през идната седмица ще се усилят болните, тъй като това е наложително след всяка вълна. Няма обаче да доближат равнищата от предходните. Действително обстоятелствата демонстрират, че това заболяване протича по-леко. Но не се изключват тежки и смъртни случаи”, обясни тя.

Епидемиологът е на мнение, че въпросът към отпадането на зелените документи се политизира прекалено много. Затова и счита, че ще се вземе политическо решение за ориста на здравния документ.

„ Има епидемиологична успеваемост от използването на такава мярка. След въвеждането ѝ за повече места - това беше моментът, в който имунизационният обсег набъбна изрично. Сертификатът ни даде опция да не се затваряме и мисля, че той ни оказа помощ до момента”, добави тя.

Проф. Кожухарова предвижда едно умерено лято във връзка с COVID-19. „ Идва пролет, идва лято. Досега, въпреки и не изрично - този вирус сподели, че има някаква сезонност в разпространяването му. Прогнозата за лятото е добра - категорично”, счита епидемиологът.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР