Към момента интересът на ПП-ДБ е да се запази правителството,

...
Към момента интересът на ПП-ДБ е да се запази правителството,
Коментари Харесай

Доц. Петър Чолаков: Въпреки ултиматума ПП-ДБ имат интерес да запазят правителството


Към момента ползата на ПП-ДБ е да се резервира държавното управление, макар този ултиматум, който сложиха. Това изясни пред политологът Петър Чолаков.

Те не биха рискували, тъй като в случай че в този момент се проведат парламентарни избори, евентуално за тях резултатът ще  е разочароващ. Възниква обаче въпросът дали в случай че не престават да отсрочват, няма да се окаже, че при едни избори, извършени дружно с локалните или след тях, електоралната социология няма да ги попари още повече. Хамлетовският въпрос пред ПП-ДБ е: какъв брой да стоят в това ръководство “, изясни Чолаков.

Ако в този момент има избори, ГЕРБ отново ще са първа политическа мощ, уточни още той. „ Не порастват електорално, само че ще си запазят позициите. Драмата е за по-малкия съдружен сътрудник “.

Чолаков дефинира като явен знак желанието на Борисов в събота да се срещне с деятели на ГЕРБ, вместо с водачите на ПП-ДБ, откакто в петък те му сложиха 7 условия, с цел да продължи ръководството на актуалното постоянно държавно управление: „ Това разрушава тезите, че Бойко Борисов и ГЕРБ са сложени до стената и че самото държавно управление е успех на партиите на смяната “.

Този ултиматум ми подсети за заглавието на приказката „ Пеперудката, която тропнала с крайник “. Условията въпреки всичко имат своето съображение, само че въпросът е какви са лостовете на ПП-ДБ да постанова каквото и да е на ГЕРБ.

„ Борисов сподели, че не фетишизира тази договорка, подписана сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Във всеки миг ГЕРБ са подготвени да се откажат. Това не е изненада. Те нямат подписано съглашение. ПП-ДБ се оказаха в обстановка, в която има заместник-министри на ГЕРБ, само че от партията на Борисов споделят, че това държавно управление не е тяхно. Хем ГЕРБ взе участие във властта, хем Движение за права и свободи са знаме на конституционните промени и има съображение да подозираме, че и те вземат участие в договорката, хем най-после ПП-ДБ ще изядат и багра. “

Проблемът е, че Политическа партия дълготрайно обясняваше, че няма да ръководи с ГЕРБ, отбеляза Чолаков. „ Борисов не държи да се назовава съдружно съглашение, само че желае да види нещата написани. Когато обаче си дефинирал нещо, което озвучи като безапелационен императив, не може да се опитваш да се измъкваш “.

ПП-ДБ не желаеха да се назовава коалиция и да подписват съглашение, тъй като това щеше да даде съображение да се каже, че са предали гласоподавателите си. Те имат честен проблем, изясни политологът и предложи метафора като поддръжка на думите си:

„ Ако преглеждаме държавното управление като пиеса, някои от актьорите наподобяват доста положителни. Проблемът е с режисьорите. А „ Заглавието на пиесата би било „ Почтеният корупционер “, обясни политологът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР