Към момента Аспаруховият мост е в безопасно експлоатационно състояние и

...
Към момента Аспаруховият мост е в безопасно експлоатационно състояние и
Коментари Харесай

Караджов: Към момента Аспаруховият мост е в безопасно експлоатационно състояние

Към момента Аспаруховият мост е в безвредно експлоатационно положение и естественото прекосяване по него на коли и пешеходци не е застрашено. Това сподели по време на парламентарния надзор вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов  Гроздан Караджов Гроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 година в гр. Стара Загора. Завършва британската езикова.

Не съм виждал до този миг сериозна институция, която да застане зад градивно мнение, че мостът е неизряден или че ще се срути, добави министърът.

Той заяви, че в план-програмата за ремонт на сектори от републиканската пътна мрежа - първи, втори и трети клас, е залегнало правенето на механически план за ремонт на оборудванията в интервала 2022 и 2023 година След изработването на този план ще се разгласят публични поръчки, евентуално 2024 година, за избор на строител и строителен контрол за осъществяване на главния ремонт, сподели министърът и добави, че подобен ремонт е бил стартират през 2016 година Той подсети, че мостът е с 11 уреди, като за първо до шесто оборудване през 2016-2020 година е бил изработен главен ремонт. Основният ремонт, чието техническо планиране ще стартира 2022-2023 година, ще се отнася за останалите уреди на моста.

В началото на януари, по предписание на министъра, е изработен инженерно-геоложки оглед в региона на моста, като към 12 януари, когато е завършил огледът, в региона на Аспаруховия мост няма регистрирани свлачища в отрасловия указател, сподели министърът и изброи и други строително-инженерни действия, осъществени по оборудването. Оголванията и ръждата са по-скоро естествено обрушване на най-горните пластове, които при настоящи съществени поправки се покриват и това е част от естествения живот на един мост, добави Караджов.

В отговор на различен депутатски въпрос за втори мост край Варна, министърът посочи, че той е детайл от плануваната автомагистрала "Черно море ". Изграждането на втори мост над Варненско-Белославското езеро е почнало на 26 октомври 2020 година, когато е извършена открита процедура по Закона за публичните поръчки, вследствие на която Агенция "Пътна инфраструктура " е сключила контракт с "Автомагистрала "Черно море " с предмет - разработване на уголемен абстрактен план с осъществяване на цялостни инженерно-геоложки изследвания и Подробен организационен проект - Парцеларен проект на автомагистрала "Черно море ". Стойността на контракта е 9,5 млн. лв.. В плановата разработка ще се даде решение за секване на Варненското езеро на най-благоприятното място, съобразено с опциите за реализиране на връзка с автомагистрала "Хемус ", като срокът за осъществяване на проектно-проучвателните работи е 365 дни, като това включва единствено времето за планиране, което е разграничено на три етапи, посочи министърът.

Той посочи, че мостът не може да бъде независимо обособен, а се гледа във всички вариантни решения на цялата дължина на автомагистрала "Черно море ". Към момента е приключил единствено първият стадий от проектирането. На съвещание на експертния технико-икономически съвет на 16 юли 2021 година е препоръчано на идващия стадий на планиране, след провеждането на екопроцедури, трасето на автомагистралата да се развие по композиция от няколко разновидността. Министърът сподели, че от юли до момента не са предприемани никакви стъпки по отчет за Оценка на въздействието върху околната среда и добави, че следва публикуването на социална поръчка за подобен отчет и оценка на сходството, което дружно с цялата екологична процедура, ще отнеме най-малко година и половина оттук насетне, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР