Към края на тази седмица се очертава класическа зимна обстановка,

...
Към края на тази седмица се очертава класическа зимна обстановка,
Коментари Харесай

Зимата идва с пълна сила след 72 часа

Към края на тази седмица се обрисува класическа зимна конюнктура, за която предвиждат световните модели.

Според последните разбори на Американския световен модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под въздействие на преминаващ през България средиземноморски циклони, в интервала сред 25- 27 ноември ще се сътвори забележителна валежна конюнктура от дъжд и сняг. 

Около обяд в петък от запад на изток облачността ще се усилва и в Западна и Северозападна България ще стартират нови превалявания от дъжд. Максималните температури в петък към момента ще са високи и ще доближават до 10-13°С, в СЗ България и много по-високи в Източна - до 15-17°С.

Синоптичната конюнктура денем в събота и през нощта против неделя в цялата страна ще се утежнява. Валежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици. Не се чакат ураганни пориви напразно, най-малко към този миг. 

Времето в събота и неделя: 

През деня в събота, под въздействие на преминаващ средиземноморски циклон. Синоптичната конюнктура у нас ще се усложни. Започналите превалявания над Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще преминат в сняг. Сняг ще завали и в планинските региони, като там се чакат и навявания. Възможни са и затваряния на планинските проходи! 

В ниското също ще се образува снежна завивка, която в Северозападна България тук-там ще надмине 10 см. В Северозападния Предбалкан - до 25-30 см. Очакваната снежна завивка в столицата ще е сред 5-10 см. 

Не е изключено, при прекосяването на студения атмосферен фронт преваляванията да са съпроводени и от гръмотевици в Южна и Източна България. През нощта против неделя над крайните североизточни региони ще има условия и за виелици. 

Апелираме водачите да карат деликатно и със съобразена скорост, като съблюдават нужната отдалеченост и да не подхващат рискови изпреварвания.

В неделя над Източна България до обяд към момента ще превалява сняг и ще се задържи прохладно. Привечер облачността над Западна България ще понижава до ясно време и вятърът ще отслабне. 

През идващите дни тази прогноза ще претърпи доста промени и действително не е публична. Идеята на този вид прогнози е да се даде общ взор за това какво можем да чакаме през седмицата. 

Както нееднократно сме подчертавали, сходни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен проект и е допустимо да претърпят промени, съобщават от Meteo Balkans.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР