Към края на септември Булгаргаз ЕАД отчита по-висока счетоводна печалба

...
Към края на септември Булгаргаз ЕАД отчита по-висока счетоводна печалба
Коментари Харесай

Булгаргаз“ е продал със 44.94% повече природен газ през деветмесечието

Към края на септември " Булгаргаз " ЕАД регистрира по-висока счетоводна облага след облагане от налози на годишна база - до 31.21 млн. лв., демонстрират данните от междинния отчет за активността на сдружението. Преди  година позитивният финансов резултат е бил в размер на 28.69 млн. лв.. В основата на това е нарастването със 149.09% на приходите на държавната компания, които към този момент са в размер на 1.12 милиарда лв..

През  деветте месеца има нарастване и при закупения /+45.05%/ и при продадения /+44.94%/ природен газ от " Булгаргаз " по отношение на същия интервал на 2020-а. От компанията означават, че това се дължи главно на по-високата консумация на клиенти в браншовете " Енергетика ", " Разпределителни сдружения ", " Програма за освобождение " и " Организиран борсов пазар ".
Естествено най-голямо е количеството на импортирания у нас природен газ по дълготрайния контракт с ООО „ Газпром Експорт “. Към края на септември сдружението обаче не е изкупувало природен газ от локален рандеман.

За гарантиране на сигурността и непрекъсваемостта на доставките на природен газ за своеите клиенти, " Булгаргаз " употребява потенциала на подземното газохранилище в Чирен.  От доклада на държавната компания излиза наяве, че покачване има и при добитите и при нагнетените количества природен газ от хранилището. Добитите количества към края на септември са с 5.21 на 100 повече по отношение на същото време предходната година. В същото време нагнетените количества за интервала са с 243 234 мегаватчаса повече на годишна база, когато са били 2 501 067 мегаватчаса, означават мениджърите на сдружението.

При продажбите на „ Булгаргаз “ също има нарастване. Компанията е продала на клиентите си 7 763 014 МВч природен газ или с 44.94% повече през деветмесечието. Това е резултат от нарасналата консумация на клиенти главно от браншовете енергетика, металургия, строителни материали, стъкло и порцела. Прави усещане обаче спадът при химическите предприятия у нас, които са купили с 22.48% по-малко природен газ.

Тенденции в птореблението

Основни консуматори на природен газ остават предприятията от сферата на енергетиката и разпределителните сдружения.

Увеличените общи продажби на суровината към края на септември се дължи на промишленото ползване на клиентите.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР