Към края на разпита вчера разбрах, че съм свидетел, а

...
Към края на разпита вчера разбрах, че съм свидетел, а
Коментари Харесай

Юрий Борисов проговори каква информация е предавал на ген.Решетников

Към края на разпита през вчерашния ден разбрах, че съм очевидец, а не обвинен. Това съобщи в ефира на Нова телевизия някогашният основен редактор на вестник "Дума " и секретар на придвижване "Русофили " по отношение на вчерашния си арест Юрий Борисов. Той обаче запита за какво е бил разкарван с белезници, като е бил разпитван в ролята си на очевидец. "Свидетелите се викат с призовка ".

"3 разпита, общо 4 часа. Никой не ме кара да разясня обстоятелства. Питаха ме получавал ли съм пари, давал ли съм информация. 4 часа 2 въпроса ми зададоха ", сподели той.

"Министърът на вътрешните работа сподели, че има задоволително данни да бъде възбудено това процесуално разследване. Аз желая единствено един факт да ми се каже ", съобщи Борисов.


"Не знам дали дейностите през вчерашния ден са против Николай Малинов или против русофилите. Мисля, че има предпочитание за заплашване. Ген. Решетников е един пенсионер, познаваме се по отношение на нашата активност на русофили . Не мога да схвана за какво този контакт се слага, че е нещо престъпно ", запита Борисов.

"Ние с него сме коментирали настройки на публично на база на социологически изследвания. Като съдружие нас ни интересуват тези неща. Тази социология може да е била коментирана с Решетников, само че не виждам нищо неприятно в това " , добави той.

"Сложни диалози с него не съм водил. Диалозите ни са били елементарни. Давал съм му информация на Решетников - за цената на дините на "Женския пазар ". Какво значи информация? ", запита Борисов.

"Представителите на страната в този момент се крият. Защо не кажат за какво аз би трябвало да се изяснявам за неща, които са единствено доктрина и не са потвърдени ", запита той.

"Движението "Русофили " има друга активност. От едни хора се взимат дарения за монументи, а други подаряват за проучване на съветски език, трети дават за правенето на фестивали. Проучването, което загатнах, бе от вестник "Дума " и бе в интервала 2011 -2014 година ", разясни той.

"Имам следи по китките, само че не знам от белезници ли са или от какво ", завайка се той и добави: "Защо не ми снемат информацията от телефона, а би трябвало да бъде иззет? Не знам какво се случва с Николай Малинов, нямам връзка с него ", сподели в умозаключение Борисов.
Същевременно стана ясно, че през днешния ден се чака Специализираната прокуратура, ДАНС и Министерство на вътрешните работи да дадат повече информация по следствието за шпионаж, което водят от началото на юли.

Във връзка с него, както към този момент осведоми БЛИЦ, през вчерашния ден бяха разпитани няколко души от управлението на Национално съдружие "Русофили ", измежду които секретарят му Юрий Борисов и ръководителят Николай Малинов.

Първоначално се появиха информации, че те са били арестувани. По-късно стана ясно, че Борисов е бил разпитван в качеството му на очевидец и по здрач е бил освободен. Николай Малинов обаче е бил арестуван за 24 часа.

От прокуратурата прецизираха, че към този момент по следствието не са повдигнати обвинявания. То се води по член 105 от Наказателния кодекс, който гласи, че поставилият се в услуга на непозната страна или непозната организация, с цел да ѝ служи

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР