Към края на февруари има 97 000 одобрени кредита за

...
Към края на февруари има 97 000 одобрени кредита за
Коментари Харесай

Не било здравословно да се удължава кредитната ваканция

Към края на февруари има 97 000 утвърдени заема за отлагане, като тази цифра по отношение на декември и януари не се е нараснала фрапантно. Това съобщи кредитният специалист Деян Василев в утринния блок на Българска национална телевизия. Той бе безапелационен, че не е здравословно да има прекомерно дълго удължение на кредитната почивка. По-здравословно е такива неща да се почистват, в сравнение с дълго време да се затлачват. Трябва да има една бистрота на бранша, настоя той.

Василев уточни, че е изминал срокът за кандидатстване за отлагане, а оптималният период бил 9 месец. Домакинствата и бизнесите, които чакаха усложнения, желаеха пролонгация и Василев не вижда нова вълна за искане за пролонгация. Това не е било опрощаване на заеми, а отлагане, което в този момент би трябвало да стартира, разясни кредитният специалист.

По думите му, когато пристигна отливът се вижда кой плува гол. С приключването на отсрочките ще се види дали част от тях стават проблематични, посочи Деян Василев. Към 28 февруари 13 000 предприятия са били утвърдени за 6.4 милиарда лева и 84 000 семейства за обща стойност 1.8 милиарда лева Това е общата главница за заеми, които са могли до 9 месеца биха могли да спрат месечните вноски - сумата, която банките сега, която не са получавали е една десета от тези числа. Ако има хора и браншове, които са закъсали се чака да има нарастване на проблематични заеми, само че не се чака да бъде пагубно с огромна вълна, уточни Василев.

Според него тези, които са поискали пролонгация са го създали от дълго време. Деян Василев посъветва хората да не се скриват, тъй като в последна сметка сигурно има буфери и спомагателна воля за хората, които са затворени от пандемията. Хората не престават да имат интерес да закупуват жилища, хората привикнаха да се оправят пандемично и най-засегнати са хората, изтеглили заеми. За Василев решението е бизнесите да бъдат оставени да си създадат оборотите и да си пресрочат отговорностите.

Всички банки са една концепция по-предпазливи, спестяванията порастват и банките търсят читави планове. Потребителското кредитиране понамаляло и самите хора се отдръпнали от него. Най-сигурно е парите да бъдат в банка, в акции и в други типове вложения. В момента най-вече се теглят ипотечни заеми за закупуването на парцели поради ниските лихви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР