Към Асен Василев бяха отправени обвинения, че не си е

...
Към Асен Василев бяха отправени обвинения, че не си е
Коментари Харесай

Министри похапват обедно меню за 7 лева

Към Асен Василев бяха отправени обвинявания, че не си е плащал сметките за обяд към стола на финансовото министерство

Супа или салата дружно с главно и десерт в ресторант в идеалния център на София за по-малко от 10 лв..

Такъв ценоразпис звучи необикновено, в обикновено столично заведение тристепенният обяд коства най-малко 30-40 лева Но за служителите и министрите, които обслужват ведомствените столове, прекрасен обяд от три ястия умерено може да падне и под 7 лева

Това демонстрираха отговорите на министерствата на въпроси, заложени от.

Каква храна и на какви цени се предлага във ведомствените столове? Повечето от тях се намират точно в центъра на столицата, където са и едни от най-скъпите заведения.

Емблематични от години са евтините депутатски кюфтета, които се оферират в стола на Народното събрание. Кюфтето обаче към този момент нито е най-евтиното, нито е най-предпочитаното измежду националните избраници, които към този момент похапват малко по-скъпи, само че по-изтънчени храни като кралски скариди и ориз с манатарки.

По-евтини от парламентарния бюфет обаче са множеството от столовете на министерствата, в които похапват министри и държавни чиновници. А от време на време и не заплащат, каквито обвинявания насочи някогашният народен представител от “Има подобен народ ” Любомир Каримански, в този момент консултант на финансовия министър Росица Велкова, по адрес на съпредседателя на “Продължаваме смяната ” Асен Василев. Докато бил министър на финансите, той употребил стола във ведомството, без да си заплаща храната, твърди Каримански.

Ресторантът, за който Василев е упрекнат, че употребява без пари, носи името “Финансист ”. Намира се на петия етаж в административната постройка на Министерството на финансите на столичната ул. “Г. С. Раковски ”. Имотът е даден чартърен, а наемателят се грижи за приготвянето и даването на храната. Ресторантът е отворен както за чиновници, по този начин и за публично прилагане, дават отговор от Министерството на финансите на запитването на “24 часа ”.

В него няма особено меню за другите клиенти, а едно на ден, което е налично за всички.

Служителите на финансовото министерство употребяват 15% отстъпка

Тя важи и при сватбени тържества и фамилни празнувания. Като примерно обедно меню в ресторант “Финансист ” включва салати за към 3 лева, супи сред 3 и 4 лева и съществени ястия сред 4,20 - 5,70 лева

Освен в личните си ведомства министрите могат да обядват и в служебния стол на Министерския съвет. Той е под шапката на комплекс “Бояна ” и се намира в хотел “Люлин ” против постройката на държавното управление. В него не се позволяват външни лица.

“Изхранването в служебния стол на Министерския съвет има темперамент на ведомствено обезпечаване, което се реализира от назначен щатен личен състав на послушание на шефа на комплекс “Бояна ”.

Персоналът дава отговор за приготвянето и издаването на храната, като формата на обслужване е самообслужване.

Прилага се минимална надценка в размер на до 10%

над доставните цени. Не е сложена икономическа задача генериране на облага от този тип активност ”, изясняват от Министерския съвет.

Комплексът работи с над 20 доставчика на хранителни артикули, като концепцията е те да се обезпечат на “възможно най-ниски доставни цени, поради характера на този тип хранене (силно опростено меню, допустимо най-евтино и при условия на самообслужване) ”, настояват от държавното управление.

Средствата за доставка на хранителни артикули не се регистрират като разход на бюджетни средства.

Правителственият стол работи всеки ден от 11 до 14 ч и цената на храната в него не се субсидира от бюджета на Министерски съвет. Служителите заплащат доставните цени плюс “определена надценка ”.

От Министерския съвет не прецизираха размера на надценката, само че в държавния стол цената на зелената салата е 3,20 лева за 150 година Тараторът е 1 лева, а пилешката чорба - 1,55 лева Малко по-скъпа е яхнията от леща - 1,95 лева за 150 гр.

Най-скъпи са виенският шницел и пилешко бутче печено с масло - те са по 4,30 лева за 200 година

Триста грама пък е виненият кебап за 2,30 лева А десертът шоколадов крем - 1,05 лева Тоест меню от пилешка чорба, шницел и кремче излиза 6,90 лева

Веднъж седмично в менюто има и скара. Тя пък е по 0,55 лева за кюфте или кебапче, а пък пилешкото филе - 3 лева

“Агенцията за дипломатически парцели в страната ” (АДИС) ЕООД е натоварена с приготвянето и доставянето на храна за външното ни министерство. Ведомството е едноличен притежател на капитала в сдружението.

“Между министъра на външните работи и шефа на АДИС ЕООД е подписан контракт, съгласно който сдружението подготвя и предлага топла и студена кухня против възнаграждение и доставя, и продава пакетирани хранителни артикули, бързи закуски, сандвичи, сладкарски произведения, плодове, топли и студени питиета на чиновниците и посетителите на Министерство на външните работи на избраните за това места ”, изясняват от Външно. Всички тези действия се правят напълно със средства и личен състав на АДИС ЕООД. Министерството дава хранителения блок в постройката си и наличното в него кухненско съоръжение и инвентар, като не дължи хонорари на сдружението за осъществяване на дейностите в него.

Цените на храната в стола, който е отворен, както за чиновници, по този начин и за гости, пък не следва да надвишават с 20% доставната цена на закупените от АДИС артикули и вложените за приготвянето на готовата продукция хранителни артикули. Посоченият % включва и 4% сервиз за обезпечаване на чинии, купи, принадлежности, покривки и други от и за сметка на сдружението.

“Цената, която заплащат чиновниците на Министерство на външните работи за всеки тип храна, предлагана в стола на ведомството, се дефинира на основата на самостоятелна калкулация, направена въз основата на количествата и съответните ежедневни покупни цени на вложените артикули и материали ”, показват още от ведомството.

1,40 лева заплащат чиновниците в Министерство на външните работи за таратор и 1,70 за чорба от пиле и спанак, излиза наяве от меню за 9 ноември, предоставено от министерството на “24 часа ”.

По 1 лева костват пък кюфтетата и кебапчетата. Гарнитурата от пържени картофи обаче е съвсем двойно по-скъпа - 1,95 лева за 200 година Зелена салата със същия грамаж е 1 лева С една от най-високите цени в менюто пък е кавърма в омлет от пилешко месо - 4,90 лева В този ден за десерт в Министерство на външните работи пък се е предложило кисело мляко. То е било 200 година на цена от 0,80 лева

Ведомствата в системата на районното министерство нямат служебни заведения за хранене като се изключи самото министерство. То се намира на последния етаж и след търг е отдадено чартърен на външна компания за период от 5 година Цените на храните и напитките в обекта не са субсидирани. Евтините постни ястия костват сред 5 и 7 лева, ястията с месо са от 8 лева нагоре. Много чиновници на министерството не го употребяват, а отиват да обядват в някое от многочислените заведения към ведомството.

В пътната организация, която е под шапката на министерството, пък в никакъв случай не е имало заведение за хранене – всеки се храни, където откри наоколо. Тя се намира на площад “Македония ”. Същото важи и за ДНСК, което е на отсрещния ъгъл. В по-отдалечените от центъра ведомства, да вземем за пример толуправлението или строителния институт чиновниците нормално си поръчват храна.

Само бюфет има пък в Министерството на образованието

и науката. Той се намира на първия му етаж и още през 2018 година е даден чартърен след извършен търг с скрито наддаване, споделят от министерството. Със заповед на министъра от 5 февруари 2018 година за наемател е избран “Мирикъл 2018 ” ЕООД. Служителите на МОН не употребяват отстъпка от цените на предлаганите храни и питиета в обекта.

Без ведомствени столове пък се оказват доста от министерствата - измежду тях са на обществената политика, на вътрешните работи, на опазването на здравето и други

Скандалът: Асен Василев не плащал в стола, има фактури за 1208 лева

Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев не си е плащал сметките за обяд към стола на финансовото министерство. Това обвиняване насочи някогашният народен представител от партията на Слави Трифонов, а в този момент консултант в Министерството на финансите Любомир Каримански, в края на октомври през ефира на Нова тв.

Неплатените сметки илюстрират отношението на Василев към държавните финанси, разяснява тогава Каримански, като се закани да разкрие и какво си е поръчвал някогашният министър.

До през днешния ден Василев не е коментирал обвиняванията на Каримански. Не е известно и какъв брой дължи, само че съгласно обществено налична информация, за служебни обеди на министър Василев от ресторанта към МФ са издадени фактури за 1208 лева

3 VIP нощувки на Боровец за Нова година с софра - единствено 413 лева в хотел на военните

Само 413 лева на човек - толково костват 3 нощувки във VIP апартамент със закуски и вечери, измежду които празнична за Нова година, в един от хотелите на Министерството на защитата в Боровец. Това излиза наяве от оповестените на уеб страницата на ведомството цени на почивните станции за празника.

Най-евтиният пакет за настаняване в хотел “Олимп ” излиза 372 лева Почти толкоз пък е най-високата цена в почивната станция “Боровец ” - 362 лева за човек в апартамент. Стаите там са на цени от 334 до 350 лева Тук обаче не се включва новогодишният куверт. Той коства 146 лева за възрастен и 68 лева за дете над 3 година

360 лева на човек излиза VIP апартаментът в хотел “Хармония ” на Пампорово. Обикновеният апартамент там е на цена 348 лева, колкото пък е вип-ът в хотел “Флагман ” в Св. Константин и Елена. В последния обаче кувертът още веднъж се заплаща настрана - 120 лева за възрастен и 65 лева за дете. Новогодишни пакети за военните предлага и хотелът в Рибарица - от 300 лева за стаи до 318 лева за VIP апартамент.

От следващата година военни и цивилни чиновници на МО и армията ще заплащат напълно цената на продуктите, в случай че желаят да се хранят в станциите и хотелите към него. Сега МО поема 65% от цената на нощувките и изхранването. Нова разпоредба обаче планува чиновниците да заплащат 100% питателните артикули, а министерството да поема единствено цената за подготвяне на ястията. То към този момент ще субсидира и единствено 35% от цената на нощувките.

Служителите на МО заплащат напълно цените на храната в стола на ведомството. Изхранването се обезпечава от министерството, като направените разноски се възвръщат изцяло от това, което те заплащат. Цените там се калкулират ежеседмично според от типа, количеството и цената на питателните артикули с включени процентни разноски за подготвяне и снабдяване на храната (в това число ток, топла и студена вода), излиза наяве от отговори на МО до “24 часа ”. Тараторът там коства 0,82 лева, а картофената крем чорба - 0,85 лева Пилешката пържола на скара е 4,49 лева, а свинската кавърма - 3,70 лева От десертите да вземем за пример мляко с ориз е 0,72, къс с ябълки - 0,42 лева

Депутатското кюфте демоде, само че е по 1,28 лева а гурме ризото с гъби е 2,62 лева в Народното събрание

Депутатското кюфте към този момент не е на мода в Народното събрание. Ризото с имперски ориз и кралски скариди или пък с манатарки, солена торта с пуешко филе са част от новото гурме меню на депутатите.

Естествено, кюфтета продължава да има в менюто на депутатите, само че към този момент не са всекидневие. Предлагат се за 1,28 лева (при 73 грамаж).

Тези, които изберат да обядват в стола на Народното събрание, към този момент могат да си вземат и пълнен патладжан с пушено филе и елда (350 г за 3,83 лева.), свинска пържола с топено сирене и гъби (250 г за 3,64 лева.), тиквички и гъби на скара (200 г за 2,35 лева.), пържен свински черен дроб със задушени картофи (300 г за 2,26 лева.), паеля с пилешко месо (300 г за 2,79 лева.), ризото с гъби и кашкавал (300 г за 2,62 лева.), панирани сиренца върху пюре от алена чушка (270 г за 3,96 лева.), прясно зеле с булгур на фурна (300 г за 1,38 лева.) и други

Десертите също са разнородни: грис халва със стафиди (120 г за 70 стотинки), орехова торта с мед и маскарпоне (150 г за 3,26 лева.), френска селска торта (150 г за 3,58 лева.), белгийска торта (100 г за 1,73 лева.) и други

От няколко години насам дневното хранително меню за народните представители и чиновниците в Народното събрание се изготвя по нови стандарти и е повече гурме, по-богато и разнообразно. Всеки ден в него са включени най-малко 4 типа салати, 3 типа супи и няколко предястия. Винаги има най-малко 3 типа месни съществени ястия и още толкоз вегетариански. Както и най-малко два типа десерт.

Храната се подготвя в специфична кухня. Народното събрание има собствен хранителен комплекс, който готви единствено за депутатите, сътрудниците, чиновниците и гостите на Народното събрание. Той е вторичен разпоредник с бюджета, излиза наяве от отговор на администрацията на Народно събрание до “24 часа ” по Закона за достъп до социална информация. В кухнята се подготвят както главните ястия и салати, по този начин и десертите. В нея работят общо 10 души, включително готвачи, сладкари, хазаин и общ служащ.

Продуктите за приготвянето на всичко се обезпечават от разнообразни производители и снабдители, регистрирани по закона.

Депутатите и парламентарните чиновници заплащат храната по пазарни цени на продуктите, вложени в нея, с включена надценка в размер на 11%, изясняват от администрацията на Народно събрание.

Кухнята на Народното събрание се обитава на гърба на президентството. Преди няколко години тя бе главно ремонтирана, откакто през 2014 година Агенцията по храните откри нередности и неспазване на хигиената и я запечата. Тогава инспекторите оповестиха, че храната е нездравословна за здравето на националните избраници.

През 2018 година пък непредвидена “инспекция ” в депутатския стол направи началник Иван Манчев. Известният готвач и водещ на предаването “Кошмари в кухнята ” разгласи тогава, че има ястия в стола на депутатите, които той персонално не би ял.

Така след ремонта на самата кухня се наложи ремонт и на менюто на Народното събрание, което към този момент е доста по-изискано.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР