Към 31 октомври 2022 г., когато приключва активният земеделски сезон,

...
Към 31 октомври 2022 г., когато приключва активният земеделски сезон,
Коментари Харесай

Инспекцията по труда засече над 12 хил. нарушения в селското стопанство

Към 31 октомври 2022 година, когато завършва интензивният аграрни сезон, контролните органи на Инспекцията по труда са направили 3756 бр. инспекции в бранш „ Селско стопанство “, при които са открили 12 487 бр. нарушавания. Ежегодно секторът предстои на засилен надзор, защото е разпознат като рисков както във връзка с потреблението на недеклариран труд, по този начин и по сигурност и здраве при работа оповестяват от пресцентъра на Инспекцията по труда.

През т.г. при контрола се подчертава и върху отглеждането на животни. Почти 500 бр. от инспекциите в бранша са в животновъдни ферми, оповестиха от Инспекцията.

Нарушенията, свързани със здравословните и безвредни условия на труд са 7354 бр ., а по реализиране на трудовите правни отношения - 5119 бр. Броят на откритите случаи на работа без трудов контракт е 211 бр., от които 47 бр. са в отглеждането на животни. Данните демонстрират, че към 7% от общо откритите случаи (2807 бр.) на работа без трудови контракти са в селското стопанство.

С цел да се облекчи наемането на работна мощ в бранша и по този начин да се подтикват и работещи, и работодатели да работят на ярко, бяха въведени трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, лозов цвят, лавандула и тютюн. От началото на годината до края на м. октомври 2022 година Инспекцията по труда е предоставила 252 877 бр. мостри на така наречен еднодневни контракти. Земеделските стопани, декларирали мостри, са 1860 бр.

По култури най-вече декларирани мостри има от лозопроизводителите (89 389 бр.), аграрни производители, отглеждащи череши (26 817 бр.), ягоди (26 536 бр.) и маслодайна роза (20 244 бр.).

За земеделските стопани еднодневните контракти са метод да наемат законосъобразно работна ръка по омекотен ред, защото при потреблението им не се постанова да записват сключването и прекратяването на трудовите контракти в Националната организация за приходите и да оформят трудови книжни. Работниците пък резервират правата си на обществено подкрепяне и обезпечаване. Образците на договорите могат да се декларират когато и да е през особено основаната от ИА ГИТ онлайн система за даване на образците.

Системата е надградена по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Наети по плана помощник-инспектори могат да показват функционалностите на системата и през 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР