Към 3 май 2023 г. в страната са доставени общо

...
Към 3 май 2023 г. в страната са доставени общо
Коментари Харесай

Здравният министър: Получихме над 14 млн. ваксини срещу COVID. Използвани са едва 4 милиона

Към 3 май 2023 година в страната са доставени общо над 14 млн. и 470 хиляди ваксини против COVID-19, като досега са приложени едвам 4 млн. и 612 хиляди дози. Това заяви в границите на парламентарния надзор служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

„ Общата стойност, която е платила страната за ваксини против COVID-19, е в размер на близо 346 млн. включително 1 305 464 лева предплатено платени през 2022 година дози “, сподели министърът.

По думите му страната ни няма нужда от нови количества, само че по настоящото съглашението с Pfizer за т.г. би трябвало да получим още над 8 млн. и 346 хиляди дози. Затова България упорства Европейска комисия, която води договарянията с компанията от името на страните членки, да предоговори изискванията според потребностите на страните, като за България те са нулеви, като се избегне налагането на финансова тежест поради смяната в съглашението.

„ В момента, с помощта на нашата позиция, се върви към леко оттегляне от страна на Pfizer, а това може да докара тази година до икономисване на 50% от тези количества, което да икономиса един голям финансов запас на страната “, съобщи министърът. България ще упорства за идващите години изрично да бъдат прекъснати договорни връзки с Пфайзер за закупуване на последващи дози ваксини.

До този миг страната ни е дарила близо 3 млн. и 600 хиляди ваксини, унищожила е над 1 млн. и 430 хиляди на стойност 33 млн. лева Предстои унищожаването на още 369 781 дози за над 11 млн. лева, уточни още служебният здравен министър.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР