Към 25 ноември броят на регистрираните в бюрата по труда

...
Към 25 ноември броят на регистрираните в бюрата по труда
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта: Рекордно ниски са нивата на безработица у нас

Към 25 ноември броят на записаните в бюрата по труда безработни е 158 496. Констатира се понижение на годишна база, което възлиза на 61 227 лица или - 27.9%.

Механичният общ брой на данните на уеб страницата на Национален статистически институт в рубриката „ Новорегистрирани безработни в бюрата по труда и постъпили на работа по области и по седмици” за интервала декември 2020 година – ноември 2021 година не отразява правилно действителният брой на безработните. Част от новорегистриралите се в бюрата по труда през този интервал към този момент са почнали работа посредством и на напъните на трудовите медиатори и интензивността на работодателите. Данните на уеб страницата на Национален статистически институт са моментни стойности, които целят по-детайлно наблюдаване на реакцията на бизнеса в изискванията на COVID-19, само че не отразяват действителността все още.

След отпадане на ограниченията на държавното управление за цялостен локдаун в страната, равнищата на записаните безработни бързо се върнаха до естествените стойности – 158 000 – 160 000 към месец септември 2020 година Оттогава се следи сравнителна непоклатимост на пазара на труда, като техният брой се повлиява само от нормалните сезонни трендове вследствие на общите стопански условия в страната.

През 2021 година най-високата стойност на записаните безработни е през месец януари – 229 750, което е отражение на сезонния темперамент на пазара на труда в България. От месец февруари до месец ноември се следи непрестанно и гладко понижение на броя на записаните безработни, което е показателно за възобновяване на стопанската система след първичния потрес от COVID-19 рецесията. И през днешния ден, макар следващата пандемична вълна, равнището на безработица, което се мери на месечна база, е с една от най-ниските стойности от съществуването на статистиката на Агенцията по заетостта (https://www.az.government.bg/bg/news/view/bezraboticata-se-zadyrja-na-rekordnite-4-7-i-prez-oktomvri-3753/).

В Агенция по заетостта няма постъпила информация за основни всеобщи уволнения през последните месеци, в това число и през ноември. Данните към днешна дата не обрисуват стресови обстановки на пазара на труда, без значение от следващата COVID-19 вълна и настоящите ограничаващи ограничения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР