Калцият е необходим за доброто здраве. Без значение на какъв

...
Калцият е необходим за доброто здраве. Без значение на какъв
Коментари Харесай

Растителни източници на калций

Калцият е нужен за положителното здраве. Без значение на какъв стадий от живота се намирате, приемането на задоволително калций в диетата ви е от решаващо значение за положителното здраве. Подпомага здравето на вашите кости и зъби, както и нервната и мускулната интензивност в тялото ви.

Калцият е нужен за растежа при деца и младежи, както и за попречване на остеопороза при възрастни хора, изключително дами. Също по този начин е значимо, в случай че очаквате дете или кърмите.

Плодовете и зеленчуците съдържат единствено дребни количества калций, само че работят като добър източник на хранителни субстанции за възстановяване на здравето на костите. Нишестените храни като зърнени храни и самун са обогатени с калций. Ядки като бадеми и лешници и семена като сусам също са богати на калций храни.

Калцият се съдържа основно в нискомаслено мляко и други млечни артикули като сирене и кисело мляко във високи количества. Но какво ще стане, в случай че сте веган или не можете да ядете млечни артикули заради диетични ограничавания, нетърпимост към лактоза или други алергии?

Добрата вест е, че има доста богати на калций растителни храни, от които да избирате. Ключът е да поддържате баланс на макро и микро хранителни субстанции във вашата диета. Можете да задоволите потребностите си от калций, като ядете две до три порции храни, богати на калций.

Ето четирите най-хубави немлечни храни, които са най-хубавите други възможности на богатите на калций млечни артикули.

Соя и нейните производни

Соевите зърна са бобови растения и се оферират разнообразни соеви артикули, в това число соево брашно, темпе, соево мляко, соево масло и соеви късчета. Соевото мляко може да се употребява вместо млечно мляко в разнообразни приложения, в това число чай, кафе и смутита.

 Соевото мляко е източник на калций

Ако не можете да пиете нормално мляко, обогатеното соево мляко е добра опция. Соевото мляко, обогатено с калций, съдържа приблизително 340 mg на чаша. Има доста разнообразни усети, от които да избирате, тъй че е значимо да прочетете етикета, с цел да сте сигурни, че получавате нужния калций. Внимавайте и за добавена захар. Пийте соево мляко независимо, изсипете го върху зърнените си храни или в утринното си кафе.

Броколи

Две чаши броколи имат същото количество калций като една чаша мляко, само че с по-висока степен на асимилиране, което значи, че калцият от броколи се усвоява по-бързо от тялото, в сравнение с калция от млякото.

Броколите също са свързани с понижен риск от рак, предотвратявайки рак на пикочния мехур, гърдата, черния дроб и стомаха. Освен това е с високо наличие на фибри и ниско наличие на калории, което го прави хранителна мощ.

Ядки и семена

Бадемите имат най-високо наличие на калций от всички ядки. Те също по този начин са цялостни с магнезий и витамин Е и са богат източник на протеини и фибри с мононенаситени мазнини, които оказват помощ в битката против неприятния холестерол.

Семената като мак, чиа, коноп и сусам са растителни храни с високо наличие на калций и елементарно се включват в храни за закуска и смутита. Само малко повече от две супени лъжици семена от чиа може да съдържат към 180 mg калций, което обезпечава 18% от вашата хранителна доза.

 Калций в бобовите храни

Боб и леща

Фасулът и лещата обезпечават протеини, фибри и необятна гама от витамини и минерали, както и са добър източник на калций. Наистина, бобът и лещата са освен вкусни, само че и с високо наличие на калций. Най-много калций има в крилатия фасул, следван от белия боб и по-късно в друга леща. Чаша зелен боб може да съдържа 16% от дневната потребност от витамин С и 4 грама фибри, което е едно от най-ефективните хранителни субстанции за намаляване на планетата. Освен калций, белият фасул предлага и здравословна доза протеин и калий. Лещата също е потребна за метаболизма, подкрепя окисляването на мазнините и предотвратява натрупването на мазнини с течение на времето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР