Калмарите са любима храна на човечеството от много векове. За

...
Калмарите са любима храна на човечеството от много векове. За
Коментари Харесай

Мастилото на калмарите е с дъх на трюфели

Калмарите са обичана храна на човечеството от доста епохи. За разлика от скаридите, калмарите се ядат съвсем напълно. За храна стават пипалата им, телата, плавниците и даже черната течност, наподобяваща на мастило, с която гонят враговете си.

Единственото, което не се употребява, са очите и носът, който наподобява на човка. Когато калмарът се почиства, това се прави доста деликатно, с цел да не се раздра торбичката, цялостна с „ мастилена ” течност. Най-добре е в случай че купите авансово измит калмар.

Той не се отличава с рибен усет, а месото му наподобява по-скоро на това на омара. То се съчетава с всеки артикул и е идеално за ястия и салати, а също по този начин и за супи. По време на пости някои хора ядат калмари, тъй като те не са нито риба, нито месо.

Самото месо е доста нежно и би трябвало да се готви доста деликатно. Белтъкът му е с такава конструкция, че в случай че се вари повече от три минути, белтъкът на месото се втвърдява, а в случай че се вари повече от половин час, белтъкът се размеква още веднъж. За страдание при дълго варене размерът на калмара понижава повече от на половина.

Мастилото му се употребява за сос. То боядисва ястието в черен цвят и му придава усет, който наподобява на този на трюфели. Много вкусни ас сушените калмари, които са идеално мезе за всевъзможни напитки.

За да сварите вярно калмарите за салата, кипнете вода в дребна тенджерка, прибавете сол, дафинов лист и черен пипер на зърна. Пускайте калмарите един по един. След като пуснете първия, постепенно бройте до 10 и извадете с решетъчна лъжица. Изчакайте водата отново да кипне и пускайте идващия калмар.

Можете въобще да не варите калмарите за салата, а да ги обработите по следния метод: размразените сурови калмари, добре почистени, се заливат с вряла вода. След минута водата се отцежда и калмарите са поливат с оцет. След това са подготвени да се прибавят във всяка салата цели или нарязани.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР