Калият, калцият и магнезият са елементи, които подпомагат биохимичните процеси

...
Калият, калцият и магнезият са елементи, които подпомагат биохимичните процеси
Коментари Харесай

Храните с най-много калий, калций и магнезий

Калият, калцият и магнезият са детайли, които подкрепят биохимичните процеси при метаболизма. Те извършват и значими задания, свързани със здравето на клетките.

Действат и като регулатори на потока от хранителни субстанции навътре в клетките. Магнезият дружно с калия и калция са електролити, участващи в мозъчните процеси, функционалностите на нервите, сърцето, очите, имунитета и мускулатурата.

При дефицит се нарушава салдото на виталните процеси като цяло, тъй като тези детайли вземат участие в над 300 биохимични процеса в организма и това може да докара до цяла лавина от здравословни проблеми.

Как да поддържаме салдото сред калий, калций и магнезий?. Как да осигурим на тялото си непрекъснат приток от тези потребни детайли?

Най-лесният метод е посредством хранителната диета и той е целесъобразният за всеки здрав човек. Приемането на спомагателни количества като хранителни добавки се постанова при някакъв здравословен проблем, който пречи на доставянето или на усвояването на тези детайли от тялото.

Едва ли има човек, който не знае, че млякото и продуктите от него са най-сигурният източник на калций. Когато лактозата е разполагаем проблем и млякото бива изключено като вероятен източник на калций, другите възможности, които остават, не са чак толкоз малко.

Храните с най-вече калций

 Храните с най-вече калций

Броколи

Броколите са измежду първите благоприятни условия със съществено количество калций в тях. Освен това съдържат и витамин С и пречистват храносмилателната система.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са измежду предложенията при потребност от по-високи количества от детайла. Заедно с него тялото се зарежда и с витамин А.

Сушени смокини

Сушените смокини зареждат с калций, а също така дават и калий и магнезий, както и задоволително фибри.

Цитруси

От цитрусите портокалът е подобаващ плод, а също така не дава доста калории, по тази причина е добър избор при диета, която цели и контролиране на тежестта.

Сардини

Сардините са измежду храните с високо наличие на калций, а също на витамин B12, както и скъпият витамин D.

Бадеми

Бадемите са доста подобаващи източници на калций измежду ядките, тъй като ще подкрепят и битката с неприятния холестерол.

Храните с най-вече калий

 Храните с най-вече калий

За да се поддържа салдото на течностите и оттова равнищата и на кръвното налягане, съществуването на задоволителни количества калий е значимо изискване.

Авокадо

Авокадото е отличен източник на калий и ще задоволи тази потребност, а също така ще добави магнезий, фибри, ненаситени мастни киселини и фибри.

Тиква

Тиквата е друга добра опция, която ще внесе и витамините К и Е, както и някои антиоксиданти.

Кайсии

От плодовете сушените кайсии и нарът са положителни източници на калий, които внасят и други потребни субстанции.

Храните с най-вече магнезий

 Храните с най-вече магнезий

Зеленолистни зеленчуци

Важният магнезий можем да открием в зеленолистните зеленчуци и по тази причина те се показват като нужна част от дневното меню.

Ядки и семена

Сред ядките и семената, които са източници на магнезий, са тиквеното семе, сусамовото и бадемът, както и фъстъците и орехите.

Риба

Рибата е друга опция за набиране на скъпия детайл и по тази причина наличието на тази морска храна най-малко два пъти в седмицата в менюто е нужда.

Пълнозърнестите храни

Пълнозърнестите храни също не са лишени от магнезий, а дружно с това съдържат фибри и въглехидрати. Затова не е зле да се върнем към някои обичайни артикули като просото, булгур, ечемик и овес.

Плодове с магнезий

Сред плодовете авокадо, банан, сушената кайсия, смокиня и фурмата са доста добре заредени с магнезий храни.

Черен шоколад

Едно прелестно и обичано допълнение към опциите е черният шоколад.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР