Калина Калчева е архитект и дизайнер. Тя стигна до полуфинала

...
Калина Калчева е архитект и дизайнер. Тя стигна до полуфинала
Коментари Харесай

Космическият архитект Калина Калчева и градът в пещерите на Марс

Калина Калчева е проектант и дизайнер. Тя стигна до полуфинала в състезанието на НАСА „ Марс Сити Стейт “ с плана си за град на Марс „ Марс 25 “. С него Калина се дипломира във Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “. 

„ В гимназията моите другари се занимаваха с астрономия и в средата на гимназиалните си години бях привлечена и аз. Съвсем инцидентно попаднах на една конференция. От тогава ми викат „ звездната дама “, споделя в предаването „ Нощен Хоризонт “ Калина. 

„ Все още са ми доста забавни лунните и слънчевите затъмнения . За мен по-скоро са като символика за хармонията сред ин и ян, светлото и тъмното. Едни от редките астрономически феномени, които могат да се снимат “.

Калина признава, че е човек, който желае да промени нещо в този свят . За това е избрала архитектурата и дизайна за своя компетентност.

Архитектурата, съгласно нея, е по-силна, тъй като има здания, които надживяват и изпреварват човешката цивилизация. 

Дори и най-малката тухличка споделя история “, споделя тя. 

„ Моят град на Марс няма да го видите със спътник. Няма да го видите със фотоси или с камери. Той ще е построен в подземните пещери . Първият първообраз, който развивахме, беше за повърхността. После обаче пристигна и концепцията да го създадем в пещерите на Марс, с цел да може това да е спомагателна отбрана както от внезапните температурни амплитуди, по този начин и от радиацията и пясъчните стихии там “.

Интервюто с Калина Калчева можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР