Калин Каменов Fakti.bgСлужебният кабинет е факт. Четвърти за президента Румен

...
Калин Каменов Fakti.bgСлужебният кабинет е факт. Четвърти за президента Румен
Коментари Харесай

Ти го уволняваш, аз го назначавам – тънката игра на Румен Радев срещу Корнелия Нинова

Калин Каменов
Fakti.bg

Служебният кабинет е реалност. Четвърти за президента Румен Радев. И в случай че по хипотеза служебният кабинет се основава, с цел да провежда избори, то в този се откроява нещо нетипично. Прозира тънката политическа игра, в която властимащият демонстрира кой е по-по-най. Конфронтация на Румен Радев с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е реалност, а този кабинет е явен индикатор, че президентът няма да се даде елементарно. Даже в противен случай, ще стъпи в нахлуване.
В последно време президентът два пъти сподели, че няма да се „ хване на хорото “ на социалистите, а ще ги употребява и ще им дава отговор стремително, само че без да подвига пестник.

След като получи президентът упреци от Корнелия Нинова, че е част от това кабинетът „ Петков “ да падне, Радев връчи на Българска социалистическа партия третия мандат за сформиране на кабинет. Според анализатори, политолози и социолози по-логично бе мандатът да отиде в „ Демократична България “, само че Радев избра социалистите.

Това беше двоен удар за президента по Корнелия Нинова. Така той сподели на Българска социалистическа партия: „ Ето, гласоподавам ви доверие, направете кабинет! “ Но с този жест той хем сподели почитание, хем стегна примката.

Ако Българска социалистическа партия бяха създали кабинет, щеше да им каже БРАВО. Ако не успееха да създадат кабинет, както и стана, той има право да им каже: „ Дадох ви късмет, само че вие се провалихте. “

Печели и в двата случая. Като цяло мандатът бе жертван, само че в ръцете на Българска социалистическа партия това е „ алена точка “ за Радев.

Когато Българска социалистическа партия върна мандата, президентът сподели, че кабинетът „ Петков “ оставя страната в безпорядък. Нинова му отговори от Бузлуджа, че не е прав. Изобщо задочният спор сред двамата тече с цялостна мощ.

Но със състава на служебния кабинет Радев намерено хвърля ръкавица към Нинова. В състава му влизат Крум Зарков, Весела Лечева и Никола Стоянов.
Правосъден министър в служебния кабинет ще бъде Крум Зарков, който разгласи, че ще се кандидатира за водач на Българска социалистическа партия против Нинова. Спортен министър става Весела Лечева, която е известна с сериозното си отношение към политиката на соцръководството.

Но най-интересното име е на Никола Стоянов, който става длъжностен министър навръх стопанската система и промишлеността – наследява Нинова.

На поста министър на стопанската система, който Корнелия Нинова заемаше в кабинета „ Петков “, Румен Радев поставя човек, който тя уволни като началник на „ ВЗМ-Сопот “, тъй като не се справял с работата си.

Когато това стана факт, Стоянов обиколи доста телевизионни студия, с цел да изяснява по какъв начин Нинова не е права и сдружението е в цветущо финансово положение.

Това е главният ход на Радев против Нинова в хода на раздора им. Така той демонстрира на соцлидерката, че елементарно може да ѝ запуши устата, стига да желае. Сега ще забележим дали Стоянов ще направи проверка на работата на Нинова. Той има всички управнически лостове да търси реваншизъм. Едва ли ще го направи, само че дано забележим.

С хода си „ ти го уволняваш, аз го назначавам “ Радев ясно демонстрира на Нинова силата на президентската институция. Поне във времето, когато страната се ръководи от длъжностен кабинет.

Кой е Никола Стоянов

Роден е през 1976 година в София. Завършва „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Дипломиран е в магистърските стратегии „ Европейско и интернационално комерсиално право “ и „ Немско право за чужденци “ в Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian”. Притежава опит в развиването на започващи компании, поддръжка за дребни и междинни предприятия и вложенията.
В частния бранш е основал, управлявал и подпомагал голям брой компании. В интервал от 8 години управлява компания, която е извънреден сътрудник за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подкрепяне на дребни и междинни предприятия и Агенции за вложения от Европа, Азия и Съединени американски щати. Участва като началник или специалист в над 1000 плана, като стратегически сътрудник на непознати компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови снабдители, преструктуриране и вложения.
В обществения бранш е заемал позициите консултант в Министерството на стопанската система, както и изпълнителен шеф и заместник-изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Насърчаване на дребните и междинните предприятия “. През 2021 година е назначен за ръководител на Съвета на шефовете на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД, като взе участие в управлението на сдружението доникъде на 2022 година, когато е уволнен.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР