kaldata.comАмерикански химици твърдят, че са решили един от най-наболелите проблеми

...
kaldata.comАмерикански химици твърдят, че са решили един от най-наболелите проблеми
Коментари Харесай

Нова технология зарежда електромобилите само за 10 минути

kaldata.com

Американски химици настояват, че са решили един от най-наболелите проблеми на притежателите на електромобили. Съвсем скоро техните акумулаторни блокове ще могат да се зареждат със същата скорост, с каквато се зареждат колите с ДВГ.

Съвременната технология за зареждане на смарт телефони, преносими компютри и електрически автомобили е изцяло надеждна, само че зависи от температурата на околната среда. Ако акумулаторните акумулатори се зареждат при ниска температура, литият в тях се метализира и неговите йони стартират да покриват анода на батерията. По този метод се намалява нейната продуктивност и надеждност. Ето за какво, при зареждането на електрическите автомобили в сходни условия, батериите в акумулаторния блок се нагряват до известна най-оптимална температура. Но зареждането при доста висока температура също води до щета на батериите.

“Не може да се покачва температурата над 60 °C ” – сподели професор Уанг Чао-Янг (Chao-Yang Wang) от университета на щата Пенсилвания. “Това е прекомерно висока температура, която е рискова за употребяваните субстанции и материали, и може значително да понижи софтуерния живот на батериите. Днешните акумулаторни акумулатори могат да се зареждат в стеснен температурен диапазон ”.

Но екипът на професор Уанг е намерил метод да усили температурата на батериите при зареждането и по този метод доста се е нараснала скоростта на самото зареждане.

Използва се технология, при която батериите се нагряват до 60 °C единствено за 10 минути, след което бързо се охлаждат до стайна температура. Това се реализира благодарение на фино никелово фолио, единият завършек на което е обвързван с негативния полюс на акумулаторния блок. Другият завършек на този самобитен никелов радиатор е изведен на открито като трета клема в акумулаторния блок. Електроните движещи се по това фолио нагряват батерията единствено за 30 секунди.

За охлаждането на батериите се употребяват разнообразни съоръжения, в това число и вентилатори. Учените акцентират, че когато зареждането става при температура от 49 до 60 °С, която остава висока за напълно малко време, а по-късно следва бързо изстудяване, не се следи метализация на лития.

По този метод става допустимо реализирането на извънредно бързо зареждане. Тестовете демонстрират, че с новата технология могат да бъдат осъществени над 1700 цикъла зареждане-разреждане. Контролният акумулаторен блок с непрекъсната температура 20 °С устоя единствено 20 цикъла от новото бързо зареждане.

“Ние показахме, че можем да заредим електрическия автомобил с сила за 200-300 благи (320-480 км) единствено за 10 минути ” – съобщи Уан. “В този режим на зареждане батериите устоят 2500 цикъла на зареждане-разреждане, което е еквивалентно на 700 000 км пробег ”.

Екипът на професор Уонг прибавя, че новата технология не е сложна за осъществяване, тъй като се употребяват общоприети материали и електроди, които се създават в индустрията. Освен това, те смятат, че могат да понижат времето на зареждане на електрическите автомобили до 5 минути без щета за акумулаторния блок.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: