Каквото и да си говорим, месеците април и май са

...
Каквото и да си говорим, месеците април и май са
Коментари Харесай

Как да си изпечем агне

Каквото и да си приказваме, месеците април и май са сезонът на агнешкото. Всеки знае, че след интервала на велики пости преди Възкресение, от Великден нататък на трапезата може да се поставя агнешко колкото ви душа желае.

Агнешкото месо единствено по себе си е доста ароматно. Поради това, то не изисква мощно подправяне. Подправките, които се употребяват за допълнение на аромата му, са джоджен, риган, майоран, мащерка, босилек, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър, чесън.

 мариновано агнешко

Разбира се, те не би трябвало да се поставят едновременно. Друг метод за подправяне на агнешко месо е шпиковането. При него с върха на ножа се вършат дребни нарези по месото. В тях се поставят дребни късчета чесън и свежи подправки. Може да се остави месото да поеме ароматите или да се подготвя незабавно.

Печенето нацяло агне е нелека задача. Най-старата рецепта, завещана от прадедите ни, е агнето по хайдушки. За някои тази рецепта е примитивна, само че истината е, че на всеки събор, обвързван с фолклора на страната ни, агнетата се подготвят тъкмо по този метод. И няма човек, който да не остане запленен от гледката, аромата и усета на нежното месо.

Агне по хайдушки

Ако няма подобаваща пещ се изкопава среднодълбок ров. Пълни се с дърва и авансово се възпламенява огънят, с цел да нагори жарта.

 Печено агне

Агнето се почиства и измива, а кожата му се резервира, както е прясна. Месото се натърква с черен-, червен пипер, сол на усет и се поръсва с олио. Подправките се разнасят на всички места, с ръце, след което цялото агне се връща в кожата. Тя се зашива и се намокря хубаво с вода.

Когато трапът се изпълни с плам, се изгребва да стане дупка. Приготвеното животно се поставя в нея и от горната страна още веднъж се покрива с плам. След 4-5 часа агнето се изравя от огъня, кожата се маха и се накъсва. Леко се посолява и е готово за консумация.

Друга вариация на рецептата за печено агне включва неговото пълнене с дреболиите му, както и с редица други артикули. Разновидностите на рецептите са доста, както и методите и местата за печене.

Преди години във всяка селска къща е имало пещ, в която агнето се е пекло от 4-5 часа, до цяло денонощие. Идеята при приготвянето нацяло агне е, че колкото повече седи, толкоз по-вкусно става.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР