Какво ви говори името Дафне Галиция? Да, става дума за

...
Какво ви говори името Дафне Галиция? Да, става дума за
Коментари Харесай

Дафне Галиция: Майката, която плати с живота си борбата срещу корупцията

Какво ви приказва името Дафне Галиция? Да, става дума за малтийската журналистка, която бе убита по нечовечен и демонстративен метод, като че ли за наставление на всички нейни сътрудници, които се ровят " където не им е работата ".
Дафне Каруана Галиция разследваше корупция по високите етажи на властта в родната си Малта, само че тя бе и майка и брачна половинка, чиято активност и орис раздруса мнозина, както на острова, по този начин и по целия свят. С разкритията си Галиция се изправи сама против могъщи фигури в локалния политически и бизнес хайлайф, разкри част от противозаконните им схеми и това ѝ коства живота.
Повече от 2 години след убийството ѝ и макар обещанията на премиера Джоузеф Мускат, поръчителят към момента е незнаен. Вече има основен обвинен – авторитетният малтийски предприемач Йорген Фенек, който бе задържан при опит да напусне страната. Но надали той е единственият провинен.
Actualno.com се срещна и беседва със сина на Дафне Галиция – Матю (на фотографията отдолу), който също е публицист и се бори да разкрие истината за убийството ѝ ( диалогът е преди ареста на Фенек и последните разкрития по случая ).

" Все още се опиваме да разберем кой е поръчителят. В дребна страна като Малта би трябвало да е доста елементарно да се откри индивидът, който е виновен за убийството ѝ. Но 2 години по-късно, ние към момента се борим за това. Толкова време се борим за нещо, което се приема за обикновено – да има правораздаване ", споделя той.
Разследването тече доста постепенно, като едвам в последните дни има оживление. " Правителството работи прекомерно тромаво – в него има хора, които не схващат доста добре човешките права, демокрацията и това, което се чака от една демократична страна. Трудно е да се борим както против това незнание, по този начин и против по-злонамереното им държание ", изяснява Матю.
" Демокрацията в Малта съвсем въобще не съществува. Не приказвам за изборите, при които имаш право да гласуваш на всеки няколко години. Говоря за демократичната просвета, която на процедура отсъства ", безапелационен е той.
Едва ли е инцидентно цялото протакване към следствието, към което има голям публичен интерес. " В държавното управление има хора, които играят дейна роля в корупцията, която разследваше майка ми. Такъв да вземем за пример е шефът на кабинета на премиера (и негов доста непосредствен сподвижник Кийт Скембри, б.а.). Той е крайъгълен камък в малтийската корупция ", изяснява Матю.
Какво прикриват политиците?

Въпреки обещанието на премиера Мускат поръчителят на убийството на Галиция да бъде оголен и съден, роднините ѝ считат, че не се прави кой знае какво в тази тенденция. Създава се чувството, че управляващите умишлено прикриват поръчителя, защото нещо ги свързва с него.
" За всички е явно, че следствието на убийството на майка ми ще докара нагоре по веригата на ръководството. Намираме се в обстановка, в която хората, виновни за следствието на този случай, са същите, които са отговорни за корупцията ", споделя Матю. Мускат твърди, че няма индикации политици да са забъркани в убийството на журналистката.
Вместо да почетат паметта ѝ, управляващите всяка нощ отстраняват цветята, свещите и посланията от спонтанния мемориал на журналистката, който се намира пред правосъдната палата в столицата Валета. " Това е непоносимо ", яростно отсича Матю.
А посланията са повече от красноречиви: " Справедливост за Дафне ", " Тя беше убита, тъй като беше значима ", " Говори истината, даже гласът ти да трепери ", " Няма да се откажем поради забавеното правораздаване ", призовавайки за правдивост, смяна и битка против безнаказаността.
Никой не е в сигурност

След убийството на Дафне Галиция, публицистите в Малта се усещат все по-несигурни. " Използвайки кола-бомба, отправяш доста ясно обръщение към всички – че действаш безнаказано и си подготвен да правиш каквото пожелаеш. Изключително мъчно е да се бориш против тези хора ", признава синът ѝ.
Въпреки рисковете, синовете на убитата журналистка и интернационална група от кореспонденти продължиха да разгласяват материали за корупцията в Малта. " Опитваме се да отхвърлим страха, само че не всеки има задоволително мощна душeвност и съумява да издържи. Онези, които не могат да устоят, са подготвени да се откажат от битката, тъй като в този момент са по-изплашени, в сравнение с преди ", изяснява Матю.
Самият той също не се усеща в сигурност в родната си страна. " Определено не се усещам в сигурност в Малта, само че чувствам, че нямам различен избор, с изключение на да остана там. Може би би трябвало да се опасявам за живота си, само че се пробвам да не мисля за това, тъй като не желая да въздейства на нещата, които върша ", показва той.
Европейска офшорка, оплетена в корупция

Малта от дълго време е кей за заможни вложители с непрозрачно благосъстояние. Считана от мнозина за европейска офшорка, тя е парадайс за незаконни прехвърляния на пари, пазаруване на паспорти, укриване на налози и фирми-пощенски кутии.
Като член на Европейски Съюз, островната страна има закони против корупцията и прането на пари. Проблемът е, че не ги ползва на процедура. " Ако законите се прилагаха, шефът на кабинета на премиера щеше да е обект на наказателно гонене. Същото важи и за най-могъщия министър (на туризма, б.а.) в Малта – Конрад Мици ", твърди Матю.
" Но никой не ги проверява, тъй като законите не се ползват. А не се ползват, с цел да се подсигурява безотговорност на корупцията ", показва той.
И Скембри, и Мици (на фотографията долу) са обект на жестоки рецензии и публичен яд в Малта поради околните връзки с задържания Йорген Фенек - и двамата имат офшорни сметки в компанията му. Макар от ден на ден хора на острова желаят оставките им, министър председателят Мускат към този момент не смее да се лиши от двама от най-приближените си. В същото време отхвърля да ги пази.

Присъствието на Фенек в Малта демонстрира, той се е чувствал недостижим и евентуално се е употребил с политическа защита. Той е впримчен в мафиотски покупко-продажби, корупционни схеми и пране на пари. Мускат обаче е безапелационен: " В тази страна няма безотговорност ". 
Европейски Съюз също работи прекомерно тромаво в битката с корупцията, което ѝ дава опция да продължава с години в Малта. " Може да се направи още доста, с цел да се подобрят опциите да се проверяват закононарушенията, свързани с пране на пари. Но действително нищо не се прави в това отношение ", регистрира Матю.
" Трябва ли да чакаме да бъде погубен още някой публицист, с цел да създадем нещо? ", пита риторично той. И приканва европейските институции да бъдат самодейни в битката с проведената престъпност и корупцията, изключително когато е трансгранична.
Символ на битката с корупцията

Питам го дали майка му се е трансформирала в знак на битката против корупцията в Малта. " Трудно ми е да мисля за нея по този метод. Тя ми е майка. Приемам я като индивида, който беше, а не като знак. Но разбирам за какво се трансформира в знак за доста хора ", дава отговор той.
Последният му спомен с нея? Били са вкъщи, правейки нормални ежедневни проекти. " Говорихме си и планирахме какво ще вършим следобеда. Това е последният ми спомен с нея ", споделя той с усмивка.
Разказвайки за майка си, Матю на пръв взор е спокоен, само че в гласа му се усеща болежка. Личи му, че изпитва комбинация от горест и яд, комбиниран с изтощение да промени съдбовните условия или най-малко виновникът да бъде осъден. Трудно му е да дава отговор на въпросите ми. А на мен ми е мъчно да ги задавам.
Пожелах му да получи жадуваната правдивост. После си потеглих.
Трагичната кончина на Дафне Галиция е една надълбоко персонална човешка история с публично значение, в която са оплетени доста пари, корупционни схеми, грубост, боязън и битка за истината. Истината, която от време на време коства човешки животи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР