Какво трябва да направи държавата във връзка с футболното хулиганство?

...
Какво трябва да направи държавата във връзка с футболното хулиганство?
Коментари Харесай

Срещу футболното хулиганство: Какво трябва да се направи?

Какво би трябвало да направи страната по отношение на футболното безчинство? Председателят на Сдружението на футболните последователи в България, Елена Ваташка съобщи, че позицията на Министерство на вътрешните работи, че от през днешния ден ще ползва изключителни и нови драконовски ограничения демонстрира, че през годините методът на работа е бил неефикасен.

„ Ако тръгнем да следваме модела на най-развитите във футболно и икономическо отношение страни, като Англия, там ограниченията за принуда са фокусирани върху рискови групи, които са релативно дребен %. Всички други фенове се третират по един мек и ненатоварващ метод. Глобяването на клубове е по линия на Закона за запазване на публичния ред и въпреки това най-много по линия на БФС”, сподели тя.

Ваташка съобщи, че глобяването на цели клубове е „ една тежка глоба, която е нещо като групова вина”.

„ Нито един клубен президент, изпълнителен шеф или треньор не е внушил на последователите да се бият, да разрушават собствеността и още по-малко да ранят служител на реда. Приема се, че клубът е виновен за държанието на хиляди хора. Това е комплициран развой и фактически санкциите, които „ Левски” и ЦСКА са платили за последните 15 години на стотици хиляди. Ефект, както се вижда няма голям”, акцентира тя.

Ваташка сподели, че „ Левски” е глобяван с огромната санкция от 37 хиляди лв. за много по-леки произшествия, в сравнение с случая с ранената полицайка.

„ Ако случаят се беше случил на различен клуб отвън София, може би най-големите взаимни отстъпки са правени на „ Левски” и ЦСКА. Може би различен клуб отвън София щеше да бъде санкциониран повече. Всъщност, държанието на БФС, полицията и клубовете е изтъкано от серия взаимни отстъпки, несвършена работа и неизпълнени задължения”, сподели тя.

„ Самата полиция прави една дълбока неточност – вместо да сложи клубовете и почитател клубовете на място, като каже – имаме предостатъчно доста други задължения, като престъпна престъпност и тежки пътни произшествия, те могат въобще да се отдръпват от стадиона. И безусловно неприсъствието на полицията на такива мачове, да докара до неспособност за провеждането им. Може би това ще отрезви от една страна феновете, от друга клубовете, които би трябвало да се интересуват доста повече от това какви хора ги поддържат, какво се случва в средите на техните фенове”, съобщи Ваташка.

Тя акцентира, че у нас има липса на почитание и положително държание на високо равнище в клубовете, което „ подгрява” и почитателите.

„ Ако Министерство на вътрешните работи не търси тези доходи, които получава от защитата, тъй като това са значими доходи, в случай че не търси интервенция в тези агитки по-скоро с цел да ги владее по някакви други аргументи, ще бъдат отрезвени и почитатели, и клубове”, съобщи тя.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР