Какво става, ако ключът към поддържането на жизнена имунна система

...
Какво става, ако ключът към поддържането на жизнена имунна система
Коментари Харесай

Гладуването регенерира стволови клетки и обръща имуносупресията след три дни

Какво става, в случай че ключът към поддържането на витална имунна система е просто да не се яде в продължение на няколко дни два пъти годишно? Изследователи от Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис споделят, че периодическото, дълготрайно недояждане (да не се яде за сред два до четири поредни дни в даден момент) освен пази против вреди на имунната система, само че също по този начин предизвиква регенерацията, изключително при пациенти, които са към този момент с отслабена имунна система.

Валтер Лонго, Професор по геронтология и биологични науки в учебното заведение по геронтология USC Дейвис и шеф на Институт по дълголетието USC, преглежда резултатите на гладуването при мишки и хора, като следи, че когато тези бозайници гладуват, техният брой на бели кръвни кафези понижава. Резултатът е, че телата им „ рециклират “ старите имунни кафези, като по този метод провокират произвеждане на нови имунни кафези, които да ги заменят.

С течение на времето имунните кафези могат да се износят и да спрат да действат на оптимални равнища. Преди се е считало, че не може да се направи доста, с цел да се преодолее това, с изключение на процедури със стволови кафези. Все отново, това най-ново проучване демонстрира, че периодически цикли на недояждане в действителност задействат някакъв регенеративен ключ в тялото, променяйки сигналните пътища за хемопоетичните стволови кафези, които генерират кръвта и имунитета.

„ Не можехме да предвидим, че продължителното недояждане би могло да има подобен незабравим резултат за поощряване регенерация на база на стволови кафези на хемопоетичната система “, декларира Лонго, който държи взаимна среща в Колежа за букви, изкуства и науки Дорнсиф на USC.

„ Когато гладувате, системата се пробва да пести сила, и едно от нещата, които може да направи, с цел да спести сила, е да рециклира доста от имунните кафези, които не са нужни, изключително тези, които може да са развалени. Това, което започнахме да виждаме в работата ни с хора и животни е, че броят на белите кръвни кафези понижава с дълготрайно недояждане. Тогава, когато още веднъж започнете да се храните, кръвните кафези се връщат. Така че започнахме да мислим. Добре, от кое място идват? “

Периодичното недояждане може да помогне за коригиране на автоимунни нарушавания, в това число и тези, провокирани от ваксини

Докато проучването се концентрира главно върху пациенти на химиотерапия, чиито имунни системи са опустошени от това смъртоносно, отровно лекуване, следствията от проучването се отнасят и за други положения, като автоимунни болести. Чрез предизвикателство производството на нови, неповредени имунни кафези, гладуването може да помогне на хората, които страдат от това, за което системата от дълго време твърди, че са нелечими болести.

Както се оказва, продължителното недояждане принуждава организма да употребява запасите от глюкоза, мазнини и кетони, както и забележителна част от съществуващите бели кръвни кафези. По създание гладуването работи като тип детоксикация, изчиствайки остарялото, тъй че да може да бъде сменено с новото. Изследователите споделят, че всъщност, резултатът е образуване на цяла нова имунна система.

По съответно, продължителното недояждане оказва помощ за понижаване равнищата на ензим, прочут като РКА, или протеин киназа А, за който по-ранни проучвания откриват, че укрепва регулирането на самообновяване и плурипотентност на стволовите кафези в допълнение към удължение на дълголетието. Продължителното недояждане също оказва помощ за ограничение равнищата на IGF-1, фактор на растежа хормон, който е бил обвързван с остаряване, градация на тумори и риск от рак.

„ РКА е основен ген, който би трябвало да се изключи, с цел да могат тези стволови кафези да преминат в регенеративен режим “, споделя Лонго.

„ Това разрешава на стволовите кафези, да стартират пролифериране и възобновяване на цялата система. А положителната вест е, че тялото се отърва от частите на системата, които могат да бъдат развалени или остарели, неефективните елементи, по време на гладуването. Сега, в случай че започнете със мощно развалена система от химиотерапия или стареене, циклите на недояждане могат да генерират, безусловно, нова имунна система. “ /

Био Поглед

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР