Какво щеше да стане, ако енергийните напитки съдържаха истинска атомна

...
Какво щеше да стане, ако енергийните напитки съдържаха истинска атомна
Коментари Харесай

Някога богатите американци са пиели един от най-радиоактивните елементи на света. Нарочно?!

Какво щеше да стане, в случай че енергийните питиета съдържаха същинска атомна сила? Става дума за оня вид сила, която се отделя по време на радиоактивно раздробяване. Звучи рисково, нали? И в действителност е, написа obekti.bg.

В началото на 20. век заплахата от радиационно отравяне не е била изключително проучена. В резултат на това някои компании стартират да оферират на пазара радиоактивни артикули, които би трябвало да оказват помощ в борбата с някои болести. Като да вземем за пример енергийната напитка Radithor. Тя представлявала композиция от вода и мощно радиационният детайл радий. Bailey Radium Laboratories произвеждали Radithor от 1918 до 1928 година Според компанията напитката хем ви зареждала с сила, хем ви лекувала от редица заболявания. Bailey даже твърдели, че е афродизиак, което в допълнение нараснало известността й.

Много от американците обаче по този начин и не съумели да се доберат до Radithor, защото радият бил относително необичаен, а неговото изкопаване и филтриране пък – скъпо. Днес една бутилка от тази напитка ще коства 15 $. Цената обаче не уплашила американския фабрикант и състезател на голф Еден Байърс. Лекарят му предложил Radithor, а напитката в края на краищата го умъртвила. Когато пиете вода с радий, 80 % от радият напуща тялото ви релативно бързо. Останалите 20 обаче влизат в кръвоносния ви поток, доближават костите ви и остават там вечно. Няколко бутилки от Radithor няма да са съдбовни. Байърс обаче изпил доста повече. Години наред той приемал по 1-2 дневно. Когато най-сетне починал на 52-годишна възраст, в черепа му се образували дупки, бил изгубил по-голямата част от челюстта си, а костите му били толкоз радиоактивни, че трябвало да бъдат положени в ковчег, подплатен с олово.

На радия са нужни 1600 години, с цел да стане най-малко на половина по-малко радиоактивен. Това значи, че костите на Байърс ще бъдат радиоактивни и през идващото хилядолетие.

Малко след гибелта на Байърс, държавното управление на Съединени американски щати затворило Bailey Radium Laboratories. Администрацията по храните и напитките пък подхванала доста по-агресивни ограничения против така наречен „ радиоактивни медикаменти “, като изисквала доказателства за тяхната сигурност и успеваемост.

Така че идващият път, когато пиете енергийна напитка, се благодарете, че не е радиоактивна.

Източник: Business Insider
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР