Какво ще стане, ако се наложи здравословното състояние да бъде

...
Какво ще стане, ако се наложи здравословното състояние да бъде
Коментари Харесай

Вход само за здрави

Какво ще стане, в случай че се наложи здравословното положение да бъде потвърждавано писмено? Дигиталният документ за имунизация може да докара до по-голяма биологизация на обществото, написа в собствен разбор.

Вече няколко седмици, откогато се разгоря разногласието за това дали би трябвало в бъдеще при влизане в някоя страна наред със задграничния паспорт да се демонстрира и документ за имунизация. Австралийската самолетна компания Qantas, прочее, още предходната година разгласи, че ще качва на интернационалните си полети единствено пасажери със удостоверение, че са имунизирани. Технологични концерни като Microsoft, Oracle и Salesforce работят върху основаването на цифров документ за имунизация. А в един огръг в Лос Анжелис жителите, които са имунизирани против ковид, могат да си смъкват електронен документ за имунизацията на своя iPhone. Не единствено при влизане в една или друга страна на летището, само че също по този начин в кафенетата и заведенията за хранене документите за имунизация скоро могат да станат наложителни, написа по-нататък немското издание.

Колкото повече организацаии и институции стартират да изискват удостоверение за имунизация, толкоз повече сходен документ ще придобива характера на пропуск. Това, че имунизацията е придружена от биологизация на обществото, е наклонност, следена към този момент няколко месеца. Сътрудниците на филиал на заведенията за бързо хранене Subway в Лос Анжелис ежедневно са подложени на инспекция на температурата с устройство с технология за лицево различаване, с цел да не би да внесат зараза. Все повече компании залагат на топловизьори и безконтактни термометри за инспекция на здравословното положение на своите сътрудници и клиенти. Онези, чиято температура се окаже нараснала, се постанова да останат извън.

Но в случай че в този момент този биологизъм бъде подсилен публично благодарение на документи за имунизация, в известна степен ще се промени " деловата основа” на демократичното общество: принадлежността към (биологически определяемото) " тяло на народа” в този момент ще зависи освен от получените права, само че и от физическата " неопетненост” на обособения човек. Това трансформира центровете за имунизация в паспортни бюра, отбелязва създателят на разбора. И напомня, че френският мъдрец Мишел Фуко приказва в своите лекции за " одържавяване на биологическото”, за " биовласт” на страната, ръководеща организмите.

Във времето на пандемия, когато врагът в лицето на вируса дебне на всеки ъгъл, здравето ненадейно се трансформира в нещо, което би трябвало писмено да бъде потвърждавано. Нещо повече – поради заболяването хора са заклеймявани, а обществото ги отхвърля.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР