Какво ще стане, ако работим с един час по-малко всеки

...
Какво ще стане, ако работим с един час по-малко всеки
Коментари Харесай

Изумителен успех след експеримента със 7-часов работен ден

Какво ще стане, в случай че работим с един час по-малко всеки ден? Отговорът на Исландия, където бе извършен сходен опит е безапелационен – продуктивността и услугите остават същите или даже се усъвършенстват, а чиновниците се усещат по-добре от всеки път.

Експериментът бе приветстван като " неопровергаем триумф " от откривателите. Служителите от обществения бранш в страната сред 2015 и 2019 година са работили по 35 – 36 часа седмично, без да бъде понижено заплащането им. Преди това работният им ден е продължавал 8 часа или общо 40 часа седмично.

Проучванията, извършени от Общинския съвет на Рейкявик и държавното управление, откриват, че благосъстоянието на служащите " фрапантно " се е повишило по редица индикатори.

Спаднали са равнищата на стрес и бърнаут, реализиран е баланс сред здравето, работата и персоналния живот.

В опита са взели участие 2500 души – повече от 1% от работещото население на Исландия. Резултатът е поддържане или увеличение на продуктивността, като в същото време са се подобрили другите индикатори.

Уил Строндж, шеф на научните проучвания в мозъчния концерн Autonomy, показва, че този нов способ на работа в обществения бранш " е бил по всевъзможен метод извънреден триумф ".

" Това демонстрира, че общественият бранш е узрял, с цел да бъде пионер в по-кратките работни седмици и уроците могат да бъдат потребни за други държавни управления. "

След опита исландските синдикати договориха понижаване на работното време за десетки хиляди техни членове в цялата страна.

Около 86% от цялото работещо население на Исландия в този момент работи по-кратко или е получило правото да редуцира работното си време, оповестява CNN

Дайга Камераде, доцент в английския университет в Салфорд, съобщи пред CNN Business, че резултатите от опита са окуражаващи.

" Намаляването на работната седмица от 40 на 35 –36 часа е първата стъпка към по-кратка работна седмица. Имаме потребност от сходни огромни тествания, които да тласнат това понижаване още повече – да вземем за пример, разглеждайки разновидността за същинска четиридневна работна седмица от 32 часа или даже по-малко ", споделя още тя.

Все по-голям брой дребни компании в света към този момент са приели по-кратка работна седмица, а към този момент и по-големите корпорации изследват евентуалните изгоди от смяната.

Unilever –Нова Зеландия разгласи през декември, че ще тества четиридневна работна седмица с цялостно възнаграждение, след смяната в работните привички, породена от пандемията.

Microsoft тества четиридневна работна седмица в Япония още през 2019 година и съобщи, че продуктивността е повишена с съвсем 40% в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

 
Испания вкарва 4-дневна работна седмица
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР