Какво ще се случи с българските левове и стотинки след

...
Какво ще се случи с българските левове и стотинки след
Коментари Харесай

Какво ще се случи с българските левове след влизането ни в еврозоната

Какво ще се случи с българските левове и стотинки след влизането ни в еврозоната? След присъединението на България към еврозоната българските банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени след присъединението ни към еврозоната.

Съгласно оповестената статистика по номинали на страницата на Българска народна банка в интернет в наличнопаричното обращение към края на февруари 2024 година има общо 581.4 млн. броя банкноти и 3,242 млн. броя монети, които са с непрекъсната наклонност за увеличение на техния брой.

Оценката на тежестта им е към 820 т за банкнотите

и 13 000 т за разменните монети, прецизират от Българска народна банка.
От Българска народна банка разясняват още, че оценката на тежестта им е към 820 т за банкнотите и 13 000 т за разменните монети.

За изтеглянето българските банкноти и монети от обращение обаче, ще са нужни площи за предпазване със нужната степен на сигурност, както и спомагателни машини с висок потенциал за изброяване и инспекция за правота на изтеглените от обращение банкноти и монети, прецизират още от Българска народна банка.

Нужни ще са и спомагателни машини с висок потенциал

за заличаване на банкноти и демонетизиране на монети. Ще би трябвало да бъде обезпечен и превоз за превозването им до местата за заличаване и демонетизиране.
Евробанкнотите и евромонетите, предопределени да заменят българските банкноти и монети, са оценени на към 550 млн. броя евро банкноти и 880 млн. броя евромонети.

Уточнява се още, че над 492 млн. лв. е прогнозната стойност на разноските,

които се чака да бъдат направени от Българска национална банка, банките, финансовите институции по член 3а от ЗКИ и доставчиците на платежни услуги по отношение на подготовката за въвеждане на еврото.  Посочва се и, че за първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като Българска народна банка ще би трябвало да заплати разноските за превоз, както и в рамките до две години би трябвало да възвърне на централните банки заетите банкноти.
Евромонетите ще бъдат създадени с българска национална страна според утвърждения към този момент дизайн, като за задачата Българска народна банка ще достави нужните заготовки.

SafeNews напомня, че според настоящите правила за използването на единната парична политика от Евросистемата, инструментите на паричната политика включват интервенции на открития пазар, ликвидни удобства с непрекъснат достъп и условия за минимални запаси. При присъединение на България към еврозоната ще се извърши изцяло превалутиране на намиращия се в обращение вътрешен държавен дълг и прекосяване към заплащания в евро за интервенциите по ръководство на дълга на вътрешния пазар.

Източник: Българска народна банка, графа „ Присъединяване към еврозоната “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР