Какво ще направите, ако сте собственик на малка туристическа агенция

...
Какво ще направите, ако сте собственик на малка туристическа агенция
Коментари Харесай

Страшна измама нахлува в България от Китай

Какво ще извършите, в случай че сте притежател на дребна туристическа организация и получите предложение да осигурите 10-дневна почивка на 300 китайци, изпратени в България от холдинга, в който работят, като премия за добра работа?

Отговорът е: Всичко!

Внимавайте, у нас пуска пипала интернационална скица за измами, по която са ужилени компании по целия свят, написа TrafficNews .

Като блъснала джакпот от тотото се почувствала Светлана Ваташка, когато на 4 юли 2019 година получила на електронната си поща писмо от някоя си „ Мис Рита”: „ В интернет открихме, че вашата компания се радва на добра известност в локалната туристическа промишленост.

Планираме да изпратим групи с нашите най-хубави чиновници на странствуване във вашата страна. Ако имате интерес да поемете обслужването им, свържете се с нас по електронната поща, ние ще изпратим детайлности за нашите изисквания”.

Мис Рита се показала от холдинга FUBANG GROUP. Справка в интернет страницата на компанията посочила, че става въпрос за държавна корпорация, основана през 1998 година, която по-късно минава в частни ръце. Дейността й е в региона на недвижимите парцели и търговията.

Адресът е в Гуандун – една от най-богатите провинции в Китай, която се намира в южната част на страната, а най-големият град е Гуанджоу.

Изобщо – постоянна работа.

Но дали някой незаконно не е употребявал името на холдинга за машинация? В началото на Светлана въобще не й хрумнала сходна мисъл.

Тя незабавно се захванала със задачата. От разменени имейли станало ясно, че предлагането е да обезпечи отмора на общо 296 чиновници за 10 дни с девет нощувки. За пътуването до България в интервала от септември до декември те били разграничени на осем групи по 37 души.

Трябвало да се резервират стаи с по две кревати в 4 и 5-звездни хотели, да бъдат обезпечени по три хранения дневно, в това число и в китайски заведения за хранене, да бъдат конкретизирани туристическите направления за екскурзии - до Рилския манастир, Пловдив, Велико Търново, да се наемат рейсове и английскоговорящи екскурзоводи, да се предплатят входни билети за туристическите атракции и така нататък, и така нататък Светлана изготвила по няколко разновидността на офертата.

Мис Рита писала, че е удовлетворена от предложенията, а Светлана да не се безпокои за заплащането, то ще бъде в евро.

Всичко вървяло добре, до момента в който в един прекрасен ден екскурзоводка, с които Светлана разговаряла, я поляла с мразовит душ: „ Ти ставаш жертва на интернационална машинация!”.

Препратила й от Facebook пост – предизвестие към туроператорите в Танзания за незаконна организация, основана в Китай, наречена групата Фубанг /FUBANG GROUP/.

„ Предлагаха ни контракт за образуване на 10-дневни сафарита за 280 от най-хубавите им чиновници. Когато пристигна време за подписването на контракта, внезапно започнаха да ни канят да отидем в Китай, макар че това е изцяло ненужно във време на интернет връзките.

Не ходете в Китай! Поканата е знак за машинация. След като сте в там, ще получите големи сметки от хотели, заведения за хранене, ще платите скъпо за нотариални услуги и други. Всички, с които ще имате някакви връзки, са сътрудници в незаконната група. Ще платите, тъй като не желаете да загубите контракта. След като се върнете вкъщи, в никакъв случай повече няма да чуете за тях”.

Постът бързо се популяризирал из Facebook и още 6-7 представители на български туристически организации съобщили, че са получавали писма от групата Фубанк, която на галено нарекли „ холдинг Мики Маус”.

„ Започнах да им задавам въпроси, на които не можаха да отговорят. Тогава се усъмних, че става въпрос за измама”, изясни туристически сътрудник от Габрово.

Сред хората от сектора се приказва, че имало и най-малко две ужилени български компании. Те откликнали на предлагането да изпратят свои представители в Китай. Решили да платят скъпото пътешестване в името на огромната договорка, която следва да сключат.

И какво се случило?

Казали им, че е традиция при сходен контракт да се направи безценен подарък на шефа на китайската компания. Завели ги в първокласен магазин, където нашенците се отчели уместно. Плащали вечери в заведения за хранене, безумни такси за юристи и нотариуси.

И когато се прибрали у нас – китайският сътрудник липсващ – ни новина, ни кост от него.

Но и не споделили на никого за ужилването – може би от позор, че са се хванали като шарани на въдицата.

Проверка сподели, че в интернет има предизвестия за китайската машинация, която се разпространявала от години по целия свят, само че към момента улавя доверчиви жертви.

Схемата била да се убедят задгранични компании да заплащат разнообразни административни такси и да купуват скъпи дарове, с цел да сключат доста атрактивен контракт с китайски покупател.

Номерът на китайката се изпълнявал в разнообразни разновидности според от активността на компанията, която била на мушката.

Той бил ориентиран освен към туристически организации, само че и към търговски сдружения.

Първи вид: Изпращат се имейли до дребни и междинни компании със питане за избрани артикули или услуги, както и за цената им. След това китайците пращат контракт за покупка, в който нормално е препоръчано сред 30 и 50% предплащане. Всичко наподобява ужасно, до момента в който задграничната компания не бъде поканена в Китай да подпише контракта за покупка със самия изпълнителен шеф. Китайците желаят номер на паспорт, име, дати на пътешестване и така нататък, с цел да се издаде публично писмо с покана като документи за кандидатстване за виза.

Вторият вид е китайската компания да изиска от непозната компания да бъде хазаин на събитие за група сред 100 и 300 души. Иска се оферта, която се приема без съмнения и следва предложение съглашението да бъде подписано в Китай.

Третият вид бил измамници да се показват от името на реномирана китайска компания и да молят жертвата да преведе пари по частна банкова сметка.

Какво следва, откакто мухата към този момент е в мрежата на паяка?

Чуждестранната компания не желае да пропусне фантастичната договорка и изпраща представител в Китай да подпише контракта. Там той има среща с изпълнителния шеф и други шефове на високо равнище.

Обясняват му, че в Китай е признато гостът да предложения шефовете на веречя в първокласен ресторант и да купи доста безценен подарък, нормално от злато, на изпълнителния шеф, който би трябвало да вземе окончателното решение за договорката.

След това представителят на задграничната компания е помолен да заплати такса за нотариално удостоверяване на контракта за покупко-продажба и други „ наложителни “ административни такси, да вземем за пример за митница.

Разходът може да бъде закрепена такса сред 1000 и 10000 $ или 0,3% от цената на контракта. Някои компании се пробват да приспадат таксата, като понижат продажната цена, само че китайците упорстват за размера, като оферират сумата да бъде платена на части 50/50, с цел да сътвори усещане за еластичност и правдивост.

Хората би трябвало да знаят, че нотариално удостоверяване на контракт за покупка в Китай въобще не се изисква от закона, предизвестяват специалисти.

А откакто представителят на задграничната компания се завърне вкъщи, в никакъв случай повече не чува за китайските „ партньори”.



В интернет има фотоси на хора, удовлетворени от подписания контракт, които още не знаят, че са излъгани

Компаниите, които стоят зад лъжливата скица, имат относително къс живот – сред 1 и 2 години. Активните преди 2 до 4 година в този момент са дерегистрирани или лицензите им за стопанска активност са били отнети. На тяхно място обаче се записват нови компании със същите планове. В интернет има лист с над 50 имена, употребявани за ужилването.

Съветите към искащите да правят комерсиална активност с китайски компании е да създадат наложително инспекция на контрагента – да се изиска копие от бизнес лиценза им, да се ревизират външнотърговските права.

Кой може да защищити българския бизнес от измамата, питат се от компаниите, които са били на косъм от ужилване.

Родните туроператори са изпратили писмо със питане до посолството на Китай в София, само че отговор към момента не са получили.

Сигнал е подаден и в министерството на туризма, с цел да бъдат предизвестени компаниите от сектора за измамата.

От ведомството на Николина Ангелкова обаче ги препратили към Комисията за отбрана на потребителите.

Но пълномощията на Закона за отбрана на потребителите касаят единствено физическите лица и не се отнасят до юридическите.

„ Ако имате тъжба, обвързвана с фирмена активност, обърнете се към адвокат”, дадоха отговор от КЗП .

„ Плащаме на страната по 5000 лв. за издаването на лиценз. Не е ли редно и за нас да има някаква отбрана – компаниите най-малко да бъдат предупреждавани за лъжливи схеми, когато те станат известни”, недоумяват от туристическия отрасъл.

Изглежда в тази ситуация още веднъж е годно остарялото „ правило”, което се разпространяваше като анекдот по времето на соца: „ Спасяването на давещите се е грижа на самите давещи се”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР