Какво ще направите, ако откриете, че в следващите 6 часа,

...
Какво ще направите, ако откриете, че в следващите 6 часа,
Коментари Харесай

Чува ли ме някой?

Какво ще извършите, в случай че откриете, че в идващите 6 часа, да кажем, вечерта, от 19 ч. до 1 в среднощ, не можете да влезете в обичания си уебсайт за филми, в този с предписания или даже с вести (ако сте от тези старомодни хора)? Вероятно просто ще се прехвърлите на нещо друго и ще забравите за уеб страницата, без да му мислите доста. Но какво ще извършите, в случай че спре токът или парното в идващите 6 часа? Вероятно ще започнете да ровите за информация, да звъните, да чакате с възходящо чувство за безпокойствие по кое време и по какъв начин ще се възвърне услугата.

Имаше извънредно доста хора, които този понеделник, когато Фейсбук и услугите му паднаха за 6 часа, реагираха не по първия, а по втория метод. Което потвърждава две неща: първо, че Facebook от дълго време не е просто уебсайт, а комунална услуга, и второ - че това би трябвало доста, но доста да ни плаши.

Сървърите на компанията, които поддържат с изключение на Фейсбук, Instagram, WhatsApp и още няколко услуги, бяха недостъпни евентуално поради елементарна вътрешна неточност, обвързвана с DNS и BGP пренасочването. Сриването им по едно и също време провокира, естествено, вълна от вести по целия свят. Докато новинарските уеб сайтове се питаха " какво се случва ", а потребителите желаеха да споделят мемета или смешки, само че можеха да го създадат в Туитър или ТикТок, вълната от безпокойствие растеше. Какво, в случай че Фейсбук спре за дълго? Как да се свържем с някого на другия завършек на света, в случай че не през Messenger или WhatsApp? Ами в случай че хакери са нападнали и източили всичко? Ще се върне ли изобщо?

И в случай че елементарните консуматори въпреки всичко се оправиха някак с тази драма (кои по-добре, кои не толкова), то бизнесите, които зависят от Facebook, претърпяха много по-разтърсващи часове. Mashable да вземем за пример приказваха с редица компании - от дребни бизнеси, чиято цяла реклама и трафик идва от Фейсбук и Instagram, през основатели на приложения, които са основани на Фейсбук, до организации за цифрова реклама, които на процедура съществуват най-вече поради платформата, и всеки от тях посочваше какъв брой пари, клиенти или нерви е изгубил в този понеделник. Без да се постанова да четем такива истории, е ясно, че цялата подкласа на " инфлуенсърите " - този актуален феномен на хора, които съществуват, с цел да промотират живота си пред други хора, е била в екзистенциална рецесия на 4 октомври.

Което ни води до по-големия въпрос: здравословна ли е бизнес среда, стопанска система и даже общество, което е основано до толкоз огромна степен на услугите на една-единствена компания и няколко приложения?

Отговорът, уви, е явен. В инженерните науки има разбиране, което на британски е известно като Single point of failure (SPOF). Това е на процедура една част в комплицирана система, чиято щета стопира действието на цялата система. Това се смята за неточност при дизайна на системите и се вършат специфични проби, с цел да се избегнат такива разновидности. Тази седмица показва, че за стряскащо доста обществени и стопански системи Фейсбук е такава точка. Тези 6 часа могат да бъдат признати като добър тест и много хора да стартират да премислят други възможности.
Капитал - брой 40
В малко изявление по този въпрос в The Atlantic софтуерният сътрудник Адриен Лафранс установи, че " мрежата не е просто нежна, тя е изцяло ефимерна. Имаме подправено чувство за резистентност от тези техно колоси, само че истината е, че нищо не е стабилно онлайн, всичко се скапва непрекъснато ". Но Фейсбук, напомня Лафранс, е доста по-голяма опасност за демокрацията, пък и за човечеството, когато е онлайн, в сравнение с когато не е.

Какво ще извършите, в случай че откриете, че в идващите 6 часа, да кажем, вечерта, от 19 ч. до 1 в среднощ, не можете да влезете в обичания си уебсайт за филми, в този с предписания или даже с вести (ако сте от тези старомодни хора)? Вероятно просто ще се прехвърлите на нещо друго и ще забравите за уеб страницата, без да му мислите доста. Но какво ще извършите, в случай че спре токът или парното в идващите 6 часа? Вероятно ще започнете да ровите за информация, да звъните, да чакате с възходящо чувство за безпокойствие по кое време и по какъв начин ще се възвърне услугата.Имаше извънредно доста хора, които този понеделник, когато Фейсбук и услугите му паднаха за 6 часа, реагираха не по първия, а по втория метод. Което потвърждава две неща: първо, че Facebook от дълго време не е просто уебсайт, а комунална услуга, и второ - че това би трябвало доста, но доста да ни плаши.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Медийна сергия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР