Какво ще направите, ако двата ви най-големи търговски партньора са

...
Какво ще направите, ако двата ви най-големи търговски партньора са
Коментари Харесай

Малката страна, която трупа злато като щит срещу търговска война

Какво ще извършите, в случай че двата ви най-големи търговски колегата са въвлечени в икономическа борба със Съединени американски щати? Купувате колкото се може повече злато.

Така работи централната банка на Киргизстан в опит да се защищити от валутните съмнения в Китай и Русия. Централноазиатската страна се надява да усили каузи на златото в интернационалните си запаси от 2 милиарда $ на 50% от актуалните към 16%, написа Bloomberg.

" Правилата на играта се трансформират. Няма значение кои валути имаме в нашите резерви; долари, юани или рубли ни вършат уязвими ", счита 42-годишният шеф на централната банка на Киргизстан Толкунбек Абдигулов.

 Киргизстан съществено усилва златните си запаси като отбрана от комерсиална война
Киргизстан съществено усилва златните си запаси като отбрана от комерсиална война

След като следи срутва на киргизката валута до рекордно ниско равнище през 2015 година по време на съветската валутна рецесия и на спора със Запада, 6-милионната планинска страна не счита да разчита на шанса си в разрастващата се комерсиална война сред двете най-големи международни стопански системи.

Киргизстан е мощно подвластен от вноса от Китай и Русия, както и от паричните преводи от многочислените си емигранти, които си изкарват прехраната, работейки в Руската федерация.

Заради тази политика златните запаси на Киргизстан като % от общите запаси са съотносими с тези на Русия и над тези на разрастващите се пазарни стопански системи като Индия и Турция, съгласно данните на Световния съвет по златото. Съединени американски щати и Германия държат по повече от 70% от запасите си в злато.

 Милиардерът с вложения в Северна Корея, който обърна половината си благосъстояние в злато
Милиардерът с вложения в Северна Корея, който обърна половината си благосъстояние в злато

Решението на втория най-богат човек в Египет

След огромния скок през последното десетилетие, благородният метал е в застой през по-голямата част от годината, защото вероятностите за по-високи разноски по заеми чертаят мрачни вероятности за метала, който не заплаща лихви.

Той се търгуваше покрай 6-месечното дъно през седмицата, защото ескалиращият спор сред двете най-големи международни стопански системи, обвързван комерсиалните мита ускори $.

Киргизстан е в добра позиция да натрупа ресурси, тъй като благородният метал е най-големият й експорт. От 2014 година насам централната банка има политика да изкупува колкото се може по-голяма част от златото на страната, показва Абдигулов.

 Делът на златото в запасите на Киргизстан е по-голям от този на страни като Индия и Турция
Делът на златото в запасите на Киргизстан е по-голям от този на страни като Индия и Турция

Най-голямата мина в азиатската страна се ръководи от канадската компания Centerra Gold, а продукцията се продава отвън страната. Общото промишлено произвеждане е в размер на 3.4 милиарда $ през 2017 година, съгласно данните на централната банка.

Киргизката централна банка е измежду първите в някогашните руските републики, приела своя лична валута - сом. През 1993 година бе въведен свободно плаващ валутен курс, само че централната банка към момента разчита на интервенции за попречване на несъразмерна волатилност. Сомът изпревари останалите районни валути през 2018 година, нараствайки с малко над 1%.

Абдигулов има за цел да премине към инфлационно таргетиране до края на 7-годишния си мандат, приключващ през 2024 година Дотогава най-хубавото, което може да направи, е да усили или най-малко да резервира интернационалните запаси на страната.

" Ако решим да продаваме злато, можем елементарно да го продадем и да го превърнем във валутата, от която се нуждаем. Като вземем поради, че в страната ни добиваме доста злато, е добре пристигнало, че би трябвало да запазим огромна част от златните ни ресурси ", изясни централният банкер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР