Какво се случва в четирите области - Луганска, Донецка, Херсонска

...
Какво се случва в четирите области - Луганска, Донецка, Херсонска
Коментари Харесай

Как Русия асимилира украинците в окупираните области?

Какво се случва в четирите области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка, повече от година откакто публично бяха присъединени от Русия. Това стана допустимо посредством референдуми, чийто резултат Западът не призна.

Отговор на този въпрос потърсиха публицисти от европейски публични медии, участващи в Европейската мрежа за проверяваща публицистика на Европейския съюз за радио и телевизия. Месеци наред те събират информация, беседват с хора на терен и проучват документи. Опитите им да получат коментар от съветските формалните управляващи по места остават несполучливи.

" Все едно живееш естествен живот, само че това е заблуда. Като паяк в буркан си - живееш, само че не можеш да кажеш какво мислиш. Всеки, който чака украинците да се върнат има проблеми. Трудно е за съвестта. Не можеш да приказваш на украински, всички украински знаци са неразрешени. Ако кажеш нещо, което не им се харесва - непосредствено в мазетата. " паук в банти - приключва ".

Тези две дами са съумели да се измъкнат от окупираните от Русия украински територии.



Антон Ломакин е служител на реда от Херсон. В началото на съветската окупация е арестуван за 4 месеца. Защото е украинец. Разказва, че са го изтезавали. Показва спонтанния календар на стената на помещението, в което е държан.



Около 11 милиона души живеят в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, дружно с нелегално анексирания Крим - към 20% от територията на Украйна. Не ясно обаче какъв брой от тези хора са напуснали. А да останеш тук значи да си притиснат сред ужаса на фронта и живота на място, където изтезанията, гибелта, принудата, депортирането, културната асимилация и военната индоктринация са необятно публикувани.

Нови паспорти и наложително съветско поданство - това желае новата власт от локалните поданици. И с студен и прозорлив звук изяснява, че всеки който няма годни съветски документи, няма да може да получи медикаменти и пенсия, да вземем за пример.

" Хората са насилвани да служат в съветската войска - това е военно закононарушение. Хората, които отхвърлят съветско поданство, биват депортирани, тъй като няма правно съображение за оставането им на тези територии. Дори и тези, които вземат съветски паспорти, могат да бъдат изгонени в бъдеще - тъй като не са лоялни, или тъй като са нарушили някакви правила ", сподели Катерина Рашевска, специалист в център за отбрана на човешки права в Киев.

" До септември би трябвало да имаме паспорти. Ще би трябвало и аз... Защото ни заплашиха, че другояче няма да си получим пенсиите и че няма да можем да вървим на доктор ", описа Емилия Зашерянска от Херсон, баба на служител на реда, който е бил малтретиран.



През април тази година Владимир Путин подписа декрет. Според него, който до юли следващата година няма съветски паспорт, ще се счита за чужденец или за човек без поданство. За да се форсира процесът на асимилация, се появяват " мобилни служби ", които безусловно за часове изготвят документи и стигат и до най-отдалечените региони. Мнозина им благодарят.

С Русия в сърцето - образованието е другият механизъм, с който украинците се принуждават да придобият съветско поданство. Учебните стратегии към този момент са напълно съветски, получени са и най-новите учебници по история. Те приключват с информация за специфичната военна интервенция, както Москва назовава войната, която била неизбежна.

" Украинци могат да бъдат задържани поради приложение, което имат в телефона си. Ако да вземем за пример то позволява достъп до украинско онлайн образование. Така Киев се пробва да пази " своите ", да се бори с пропагандата. И има хора в пандиза и случайно арестувани, тъй като са употребили приложението ", сподели Агнес Каламард, общоприет секретар на Амнести Интернешънъл Лондон.

Друг вид за русификация са младежките военизирани стратегии и образования,като кадетски курсове. След тях Русия подсигурява банкет във висше военно учебно заведение.



И третият метод за влияние е възобновяване - събарянето и построяването още веднъж на цели градове и квартали, като в Мариупол и Мелитопол, да вземем за пример. През идващите 2 години анексираните територии ще получат 20 милиарда $. " Не разбирам тези хора, те ще живеят върху човешки кости, върху съседите ми, които никой не съумя да погребе ", споделя Виктория, която е родена в Мариупол, само че в този момент живее в Одеса...

Украинците в новите територии нямат избор - или би трябвало да се опълчиш на съветската власт или да бъде разгласен за колаборационист от своите...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР