Какво се случва с ремонта на железопътната линия Костенец -

...
Какво се случва с ремонта на железопътната линия Костенец -
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Ще продължи ли ремонтът на жп линията Костенец - Септември?

Какво се случва с ремонта на железопътната линия Костенец - Септември, откакто Европейската работа за битка с измамите изиска България да върне 38 милиона евро, поради следствие за злоупотреби с евросредства и пране на пари? Наш екип ревизира дали и по какъв начин ще продължи осъществяването на плана, който е част от линията София - Пловдив.

Разследването на ОЛАФ е взаимно с Европейската прокуратура, която още на 11 август заяви, че ревизира вероятни престъпни закононарушения и корист със средства на Евросъюза в България по 2 плана Костенец - Септември и Оризово - Михайлово. Бенефициент и по двата плана е Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Само преди 2 дни ОЛАФ изиска страната ни да върне изхарчените досега евросредства по плана Костенец - Септември поради нередности при възлагането и осъществяването му.

Спреният план предвиждаше освен рационализация на железопътната линия Костенец - Септември, само че и създаване на нови надлези, мостове и виадукти. Всичко това е за по-голяма сигурност на пътуването и по-висока скорост на влаковете. Проверката ни сподели, че работата в региона на Костенец - Белово изобщо не е серпантина, макар че ОЛАФ желае България да върне 38-те милиона, предоставени ѝ по плана.

От компанията реализатор оповестиха, че планът се извършва според подписания контракт, няма забавяне и напредъкът е над 25%.

" Кой споделя че са спрени парите? - ОЛАФ изрично го обявиха. - Добре, само че при нас такава информация няма. Нямаме предписание да спрем работа, заради което продължаваме да работим. За нас е значимо да съблюдаваме периодите, би трябвало прогрес. Тия хора би трябвало да работят и да си вземат заплатите ", изясни инсп. Андриан Лазаров, НКЖИ.

Изпълнителите на плана считат, че тук има големи разкопани терени, стартирано е огромно строителство, което няма по какъв начин да бъде прекъснато. Ако това се случи, ще е нужно доста време и средства, с цел да стартира още веднъж. А локалните хора си желаят ремонтирани гари и сигурен жп превоз.

- Този ремонт е доста значим. Не знам за какво са спрели парите за него.

- По-добре е да се влага в гарата, да има сигурност за всички пасажери, да се провиснал тия пари. Да бъде по-хубаво и по-сигурно за пасажерите.

Транспортният министър Георги Гвоздейков разяснява, че би трябвало да се работи в посока на преустановяване на порочни практики при осъществяване на планове, само че досега инспекция от Европейската прокуратура към Министерство на превоза и НКЖИ няма.

" Следващата седмица ще се срещна с Европейската прокуратура, която ревизира изпълнителя, с цел да знам от тук нататък какво тъкмо да чакаме ", разясни Георги Гвоздейков, министър на превоза и известията.

След срещите на министър Гвоздейков ще стане ясно дали ще продължи огромния ремонт на жп сектора Костенец - Септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР