Какво се случва с акулите, делфините, алигаторите и други морски обитатели по време на ураган? Експерти обясняват защо последиците от бурята често са по-смъртоносни

...
Ураганите влияят на морския живот по различен начин в зависимост
Коментари Харесай

Ураганите влияят на морския живот по различен начин в зависимост от това дали могат да се движат или са неподвижни.

Морските бозайници и рибите често се насочват към по-дълбоки води , но морската трева и стридите трябва да останат.

След ураган повишените нива на сладка вода, бактерии и отломки също могат да навредят на морския живот.

Когато силни урагани ударят сушата, изкоренени дървета, разрушени домове и други опустошения са силно видими. Какво се случва в морската среда, където те разбиват вода и разрушават седимента, не винаги е толкова очевидно.

Огромен набор от морски живот живее по протежение на полуостров Флорида, американският щат, където ураганите достигат сушата най-често. Флорида Кийс има коралови рифове. В близост до панхандъл има умерени блата и ливади с морска трева. А растенията и животните в тези различни региони реагират по различен начин на ураганите.

И не всички урагани имат еднакви ефекти, каза Мелиса Мей, асистент професор по морска биология във Флоридския университет на Гълф Коуст.

Приливът на буря може да действа като необичайно висок прилив и да остави някои морски среди относително необезпокоявани по време на самия ураган, каза тя.

Но последствията от бурята могат да имат свои собствени опустошителни ефекти от промени в солеността до приток на утайки и бактерии.

Какво се случва с морския живот dпо време на ураган?

В една типична година около 10 урагана ще се развият в Атлантическия басейн, който включва Атлантическия океан, Мексиканския залив и Карибско море, според Националната администрация за океаните и атмосферата.

Силата на урагана може да създаде 60-футови вълни, които смесват студена вода от дълбините с по-топлата повърхностна вода. Неговите течения могат да раздвижат утайки до 300 фута дълбочина, според NOAA.

Много морски бозайници и риби могат да се преместят в по-дълбоки, по-спокойни води. Изследователите проследиха движението на черноперите акули по време на тропическа буря от 2001 г. и откриха, че те са напуснали района, преди да стигнат до сушата, и са се върнали след пет до 13 дни.

Учените са предположили, че по-ниското барометрично налягане, температурните промени във водата , и подобни знаци предупреждават рибите, че буря е неизбежна. Проучване от 2019 г. установи, че повишените вълни на повърхността, които разбъркват водата на морското дъно, са подтикнали сивите риби да се преместят в по-дълбоки води преди ураганите.

Ако делфините и другите морски бозайници не успеят да избягат от пътя на урагана , те могат да попаднат в капан в езера, диги и други сладководни местообитания, където не могат да оцелеят.

Ураганите могат да бъдат смъртоносни и за рибите.

След урагана Андрю от 1992 г. приблизително 9,4 милиона соленоводни риби са умрели, установи Геоложката служба на САЩ. Утайката може да е запушила хрилете им или промените в налягането може да са образували смъртоносни мехурчета азотен газ в кръвта им.

Същата буря е завихрила утайка в сладководни среди и е превърнала водата в аноксична, което означава недостиг на кислород. Приблизително 187 милиона риби са умрели в Луизиана.

Ураганите също оказват влияние върху неподвижния или бавно движещ се морски живот. След ураганите „лехата с морска трева и рифовете със стриди са били погребани от изместване на утайки“, каза Валери Пол, главен учен в морската станция Смитсониън, в имейл до Insider. „Ако имате много бури и вълни, това може физически да изкорени морската трева“, каза Мей.

Ураганът Иън помете почти 250 бебета морски костенурки на брега, а Центърът за лечение на морски костенурки в зоопарка Brevard се помещава докато не могат да бъдат повторно освободени.

Някои корали разчитат на вълните, за да ги раздробят и разпространят в нови части на океана. Ураганите също могат да донесат по-хладна вода и да помогнат за компенсиране на някои от ефектите от избелването на коралите - когато твърде топлата вода кара коралите да прочистят симбиотичните водорасли, които осигуряват кислород и отстраняване на отпадъците. Но твърде силните вълни също могат да се разрушат и да убият коралите.

Какво се случва с океана след ураган?

След като мощна буря утихне, отпадъците и отпадъците могат да останат в телата на вода в продължение на месеци или дори повече.

„Имаше много отломки с урагана Иън в нашите устия“, каза Мей. Десетки коли и лодки изтекоха бензин и други химикали в залива Естеро.

Отпадъчните води също могат да си проправят път във водните пътища, носейки със себе си бактерии като ентерококи и Е. coli, каза Мей.

Дъждове и наводнения от урагани също водят до приток на прясна вода в морската среда. „Това може да бъде стресиращо за всички организми, които не се справят с големи промени в солеността“, каза Пол.

Морският живот често може да понесе някои промени в концентрациите на сол, но не и драстични или дългосрочни промени. Например алигатори на остров Санибел, които удари силно ураганът Иън, бяха засегнати от по-солената океанска вода, която бурята донесе на сушата.

„Въпреки че алигаторите могат да понасят солена вода за известно време, те не могат да живеят в нея за неопределено време“, според Крис Лехович от фондацията за опазване Sanibel-Captiva.

От друга страна, морските делфините могат да живеят в сладка вода само за кратко време, без да страдат от сериозни последици. Прекомерното излагане на сладка вода след урагана Катрина може да е причинило смъртоносно кожно заболяване при афалите.

Сладката вода има и други ефекти. „Реките са склонни да имат много повече седименти от океанската вода и са склонни да имат много по-високи концентрации на хранителни вещества от крайбрежния отток“, каза Мей.

Ако ураган избута речна вода в морската система, създава благоприятни условия за образуването на голям цъфтеж на водорасли.

„Има тези каскадни ефекти от урагана“, каза Мей. Например цъфтежът на водорасли след урагана Иън не позволи на слънчевата светлина да достигне до морската трева, основен източник на храна за морските крави. Това постави под стрес вече застрашената популация от морски крави във Флорида.

Ураганите са природни явления, посочи Мей. „Нашите екосистеми всъщност са проектирани от време на време да бъдат унищожени“, каза тя. Но те също се нуждаят от достатъчно време, за да се възстановят, преди да се появи следващият.

Промяната на климата може да не увеличи броя на ураганите, но може да ги направи по-интензивни, според НАСА, с по-големи бурни вълни и др. наводнения, като и двете са лоши новини за живота в океана.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР